Toa-tömning från fritidsbåt kan ge fängelse

0
3

När förbudet mot utsläpp av toalettavfall från fritidsbåtar träder i kraft den första april i år är det inget aprilskämt – utan kan kosta upp till två års fängelse i värsta fall. Kustbevakningen och sjöpolisen ska se till att lagen följs men fortfarande saknas tillräckligt många tömningsanläggningar i hamnarna.

 

Som Skärgården tidigare skrivit gäller förbudet hela Sveriges sjöterritorium, längs hela landets kust, i alla sjöar och inre vattendrag. De enda fritidsbåtar som undantas är de som k-märkts av Statens maritima museer.

Lina Peterson, som ansvarar för frågan på Transportstyrelsen, förklarar närmare vad som gäller.

 

Hur ska tömningsförbudet kontrolleras?

– Vi har valt att inrikta vår tillsyn mot just hamnarna, så att det ska bli lätt för båtägare att kunna följa förbudet.

 

Kommer det att finnas speciella ”toa-poliser”?

– Kustbevakningen och sjöpolisen kan bötfälla en båtägare som tas på bar gärning. Men det kommer inte ske någon tillsyn just mot toalettavfallsutsläpp.

 

Hur ser straffskalan ut om en båtägare blir påkommen med olaglig tömning?

– Den är densamma som för samtliga överträdelser mot Lag om åtgärder mot förorening från fartyg – från böter upp till 2 års fängelse.

 

Räcker skärgårdens tömningsstationer till för att ta emot allt toaavfall?

– I dagsläget finns det inte tillräckligt många tömningsstationer och detta är ett stort problem. Vi har försökt få ut information till hamnarna om att det är hög tid att bygga, men många väljer att vänta tills förbundet trätt ikraft för att se om båtägarna verkligen kommer att vilja sugtömma.

– Efter 1 april kommer vi ha en funktion på vår webb där båtägare och andra kan gå in och anmäla till oss om en hamn, som borde kunna det, inte kan ta emot toalettavfall. Då kan vi starta ett tillsynsärende mot hamnen. Där hamnen föreläggs att åtgärda bristen inom viss skälig tid. I annat fall kan det bli böter.

 

Vad kostar det att sätta in en tank i båten, enligt era beräkningar?

– Kostnaden för att konvertera en båttoalett så att den går att sugtömma beror dels på om det redan finns en tank eller om det tidigare varit direktutsläpp. Dels på hur mycket av arbetet man kan göra själv, eller om till exempel ett varv utför arbetet. En ombyggnation kan kosta allt från cirka 1 500 kronor upp till 20 000 kr.

 

Vad vill ni uppnå med förbudet?

 – Vi hoppas att det för med sig mer kunskap på området med problematiken kring övergödning, bakteriespridning och annat. Vi hoppas också att förbudet leder till ändrade attityder.

– Förhoppningsvis kommer även majoriteten båtägare, som helt saknar båttoalett, inte heller att tömma sitt toalettavfall i vattnet, utan se till att det hamnar på lämpligt ställe på land.

 

MER OM LAGEN

Förbudet mot utsläpp av toalettavfall från fritidsbåtar finns i ändringsföreskriften (2012:13) och i grundföreskriften TSFS 2010:96.

Läs mer: https://www.transportstyrelsen.se/sv/sjofart/

Fritidsbatar/Batlivets-miljofragor/Toalettavfallfranfritidsbat/