Skärgården kan växa med samordning

0
5

Skärgårdens befolkning skulle kunna växa betydligt, liksom antalet arbetsplatser, om bara någon tog ansvar för utvecklingen. Det menade en av inspirationstalarna under  regionala skärgårdsrådet i förra veckan.

 

Hur kan vi få skärgårdssamhällen att växa och utvecklas? Det var en av frågorna för dagen när regionala skärgårdsrådet i förra veckan möttes. En av talarna var Christer Asplund, tidigare näringslivschef för Stockholms stad, som menar att skärgården har stora möjligheter att växa.

– Det som har hänt de senaste åren är att det har skett en livstilsmigration, en ny modern gröna vågen. Folk vill flytta ut, men för det krävs infrastruktur som snabbt bredband, möjlighet att bo till rimlig kostnad och bra skolor.

 

Christer Asplund vill vända på steken och flytta ut arbetsplatserna till ställen dit folk slipper sitta i bilkö för att komma, platser där folk också vill men inte kan bo på grund av jobbsituationen. Det var också så han tänkte när han föreslog och genomförde att Polisens anmälningscentraler skulle etableras på Sandhamn och Arholma för många år sedan:

– Bara i Värmdö finns det minst 100 företag som skulle kunna etablera sig i skärgården, om bara någon arbetade med etableringsfrågan. Snackar vi hela skärgården finns det säkert 1 000 företag. Men i dag finns det ingen som har legitimitet för att arbeta med det, och ingen marknadsplan som adresserar frågan, säger Christer Asplund.

Han tar som exempel Skärgårdsstiftelsens kansli, och frågar sig varför det måste ligga mitt inne i stan:

– Inte ens bankerna har ju råd att sitta där inne längre, konstaterar han och exemplifierar ytterligare med ett redovisningsföretag på dyra Kungsgatan, som utan vidare skulle kunna flytta österut till någon ö.

Men för att kunna skapa detta drömscenario krävs att någon tar tag i frågan, och tar ansvar för den. Att inrätta en sådan tjänst skulle inte behöva kosta särskilt mycket enligt Christer Asplund:

– En kostnad motsvarande ungefär en halv meter motorväg skulle kunna få igång det här. Och skulle även öka kundunderlaget för året-runt-trafiken i skärgården.

 

Utmaningen i skärgården, som sträcker sig över sex-sju kommuner, är dock att få till en gränsöverskridande etableringsservice:

– Och då är det inte många andra än landstinget och skärgårdsrådet som skulle kunna se till att detta blir exekverat.

Tanken med dagens möte var från Gustav Hemmings, ordförande i rådet, att prata utveckling, lyfta blicken och prata framtid, istället för att fastna i konkreta problemställningar.

Mötet avhandlade även den kommande nord-sydliga linjen, där det konstaterades att arbetet med att utveckla destinationerna längs linjen redan har startat, och att 13-14 företag har anslutit. Förhoppningen är att få med fler för att redan i höst kunna starta en ”paketering” av destinationerna för att kunna starta marknadsföringen av linjen.