Ökade krav på förnybart i färjor

0
3

Region Stockholm skärper kraven på andelen förnybart bränsle i båtar. Från och med årsskiftet är målet att hälften av all sjötrafik ska drivas med förnybart. Två år senare ska andelen ligga på 90 procent.

Det gör att det nu finns flera företag som vill sälja in sin teknik till de mindre passagerarbåtar som trafikerar Stockholms vattenvägar.

– Vi driver kravet på förnybart i alla upphandlingar, men är teknikneutrala, säger Peter Kristiansson, affärsförvaltare för teknik och fartyg på Trafikförvaltningen i Region Stockholm.

I dag löser de flesta rederier kravet på förnybart genom att blanda vanlig diesel med HVO (biodiesel, tillverkat av fett och feta restprodukter).

I Stockholm finns den batteridrivna pendlarbåten Sjövägen, som sedan september 2014 trafikerar linje 80 mellan Nybroplan och Frihamnen på vardagar och mellan Nybroplan och Lidingö på helgerna.

Green City Ferries elbåt Mowitz, som trafikerar sträckan Riddarholmen/Stadshuset till Solna strand via Gröndal och Essingen, är också eldriven. 

Nu börjar vätgas också nämnas som ett framtida alternativ inom sjötrafiken.

Företaget Swedish Solar HydroGenesis, som bilades för ett år sedan, har uppvaktat Haninge och Österåkers kommuner och Region Stockholm för att få gehör för sin teknik för vätgasdrift.

– Vi upphandlar befintlig teknik och bygger sedan vårt eget system samt står för service och underhåll, säger Sören Collbing, vd, med ett förflutet som verktygsmakare, maskiningenjör, fotograf och författare.

Enligt Colbing är vätgas som energibärare överlägsen batterier när det gäller räckvidd, vikt och energitillförsel.

– Tankning vid en marin hydrogenstation går dessutom betydligt snabbare än laddning av batterier, säger han.

Lars Avellan, expert på bränsleceller, tidigare industriforskare på Swerea och numera konsult i egna bolaget Energisprånget, menar dock att kostnaderna för vätgas i synnerhet och förnybara drivmedel i allmänhet ännu är för dyra för att de ska vara kommersiellt gångbara.

– Att bygga upp tankställen för vätgas är inte lönsamt förrän antalet kunder med vätgasfordon är tillräckligt stort, säger han.

– På tio års sikt förväntas batteridrift, bränslecellsdrift och dieselelektrisk drift vara ungefär lika dyra. Dessförinnan är den nya tekniken en bra bit dyrare.

Jonas Hållén