Musköbor kräver lösning på ändlöst vildsvinskaos

0
6

Vildsvin som förstör stränder, bökar upp gräsmattor och tömmer ut soptunnor har blivit ett stort problem för fastighetsägare på Muskö. Nu kräver de drabbade att kommunen och SRV återvinning AB tar ett större ansvar.

 Eva Magnusson som har sommarställe på ön har inte kunnat använda sitt sopkärl på två år.

– Det finns inga lösningar som fungerar. Vi byggde en stabil bur av trä runt om sopkärlet men det hjälpte inte. Nästa gång vi kom ut låg soporna utsprida överallt och sätter man ett spännband runt tunnan vägrar SRV tömma den, berättar Eva.

En del har provat de elektromagnetiska lås som finns för ändamålet, även de utan resultat.

– Vi köpte två stycken till våra soptunnor men kärlen låg utvälta och låset var öppet så det fungerar uppenbarligen inte det heller, säger Carl Dahlborg som precis som många andra testat olika lösningar.

Trots kreativa byggen med taggtråd, tunnor som hängs upp i träd och olika skydd har kycklingben, korvstumpar och sönderslitna avfallspåsar blivit en allt vanligare syn i diken och längs vägkanter. Nu har Musköborna börjat tröttna.

– SRV och kommunen måste ta ett större ansvar, att konsekvent ha sopor liggandes på det här sättet är hälsovådligt. Det är väl bara en tidfråga innan vi får problem med

afrikansk svinpest som de drabbades av i Västmanland förra året, säger Eva Magnusson.

Att få bukt med svinpest kan bli kostsamt. Bekämpningen i Västmanland landade på 94 miljoner kronor. Men fastighetsägarna på Muskö betalar redan nu för grisarna. Förutom verkningslösa magnetlås och avgifter för sophämtning de inte kan nyttja, vittnar flera om förstörda gräsmattor och stränder.

– Var och varannan tomt har bökats upp, säger Anders Åhlén som vistas i området Rumme större delen av året.

Även han tycker att kommunen och SRV borde ta ett större ansvar för att hitta en lösning.

– På lång sikt behöver vi skyddsjakt men på kort sikt behöver vi sopkärl som svinen inte kan öppna.

På SRV bekräftar man att magnetlåsen inte fungerar och att de inte tömmer tunnor som förseglats med spännband, då det skulle ta för mycket tid att öppna dem. På SRV anser man att kunderna bör gå samman och bygga en gemensamhetsanläggning med kärlskåp.

 Vad säger ni till de kunder som tycker att ni lägger över kostnaderna för en fungerande sophämtning på dem?

– Ja, visst det kan man säga. Men vårt uppdrag är att hämta och transportera kundens avfall och då har vi satt upp vissa regler tillsammans med kommunen. Jag tycker man borde ha skyddsjakt på vildsvinen men det är inte vårt ansvar. Det är något man får prata med kommunen om, säger Bodil Berget, chef för kund och marknad på SRV.

Ordförande för kommunstyrelsen i Haninge Sven Gustafsson (M) är väl bekant med problemet.

– Jag har full förståelse för de fastighetsägare som är drabbade och är medveten om att det är ett jätteproblem för dem.

 Vad säger ni till dem som menar att kommunen inte tar sitt ansvar?

– Det stämmer inte. Jag vet att det är kommunens ansvar att se till att det finns fungerande sophämtning som sker på ett sanitärt sätt. Det är upp till vårt kommunala bolag SRV att hitta lösningar. Jag tycker de har gjort ett bra jobb hittills men de har inte kommit i mål. Att svinen bökar upp tomter är inte en fråga för kommunen då det är privat mark. Vi ser över frågan med vildsvinsjakt på kommunens egen mark.

Stine Christophersen       text