Museiplaner oroar Stockholms sjögård

0
5

Inget av Nobelstiftelsens tre utvalda förslag till ett Nobelcenter på Blasieholmen lämnar någon plats åt dagens maritima verksamhet på kajen. Det oroar företrädare för Stockholms sjögård som hoppas på en konstruktiv dialog med stiftelsen och Stockholms stad.

 Skeppsholmen, Kastellholmen, Beckholmen, Rosenvik, Galärvarvet, Strandvägskajen, Blasieholmen och Nya Djurgårdsvarvet ingår i det som kallas Stockholm sjögård. Det är också namnet på den förening som värnar om den maritima kulturen inom sagda område. Föreningen består av ett sextiotal organisationer, från museer till företag, alla med maritim anknytning i Stockholm.

Jag träffar Stockholms sjögårds ordförande Gustaf Taube och handläggande ledamot Olle Neckman på Nya Djurgårdsvarvet som under påskyndan av föreningen utvecklats till ett levande maritimt centrum inte minst för träbåtar. Både Gustaf Taube och Olle Neckman är mycket nöjda med att de långt framskridna planerna att bygga bostadshus på det gamla varvsområdet till sist skrinlades.

Men nu är det en annan del av den maritima miljön inom sjögården som är allvarligt hotad, nämligen båtverksamheten på Blasieholmen där ett nytt Nobel Center är tänkt att byggas bakom Nationalmuseum.

– Den maritima verksamheten på Blasieholmen har historiska anor. Här låg flottans skeppsgård där regalskeppet Vasa byggdes, berättar Gustaf Taube.

I april presenterar Nobelstiftelsen vilket av tre utvalda förslag som man vill förverkliga. I sin nuvarande utformning lämnar inget av förslagen någon plats åt dagens maritima verksamhet på Blasieholmskajen. De drygt hundraåriga gamla hamnmagasinen måste rivas. Där bedrivs idag underhållsarbeten för Waxholmsbåtar, Djurgårdsfärjor och andra fartyg.

Dessutom rivs det intilliggandet gamla tullhuset från 1876 ritat av arkitekten Axel Fredrik Nyström (som också ritat gamla Riksarkivet på Riddarholmen) och Djurgårdsfärjornas natthamn försvinner, om inte planerna revideras.

Gustaf Taube och Olle Neckman understryker att Stockholms sjögård inte är motståndare till ett Nobel Center. Men det får inte ske på bekostnad av den maritima verksamheten på Blasieholmen. Därför hoppas de på en konstruktiv dialog med stadens myndigheter och Nobelstiftelsen som de ska träffa och diskutera med inom de närmaste dagarna.

Också när det gäller Beckholmens sanering och upprustning har Stockholms sjögård tagit och tar en aktiv del. Förslag att lägga ner varvsverksamheten och förvandla dockorna till marinor istället avstyrdes för att antal år sedan.

Ett annat område som man vill få ordning på är strandremsan (Djurgårdsstrand) mellan Allmänna gränd och Aquaria. Där är väldigt skräpigt, mest stenskravel.

– Vi skulle vilja att man gör en riktig kaj där för bland annat kommersiell sjötrafik och ser gärna också att Aquaria kunde få bygga ut sin verksamhet på det som i dag är en enda stor parkeringsplats för bilar, säger Olle Neckman.

Men just nu är det Blasieholmens maritima framtid som har högsta prioritet.

Lars Epstein: Text och foto