Fyrbent vårdpersonal sprider glädje

1
5

På Gustavsgårdens äldreboende i Gustavsberg har Sven-Erik Johansson en favorit bland personalen: den 4-åriga labradoren Qiwi.

– Hon är lydig och lycklig. En jättebra hund, säger han.

 Vårdhunden Qiwi jobbar 20 procent av heltid och är anställd av Värmdö kommun. Tillsammans med matte Camilla Hansson besöker hon boende som fått umgänge med vårdhund ordinerat på remiss. Hundens arbete går ut på att lugna dementa genom att bara ligga hos dem en stund, men handlar också om att aktivera och träna boende som behöver röra på sig.

Sven-Erik Johansson, 69 år, fick en stroke 2002 och behöver träna olika rörelser. När Qiwi kommer in i rummet lyser han upp.

– Hej Qiwi! Det var länge sedan, säger han och klappar hunden bakom örat.

Tidigare brukade han mest hålla sig på rummet, men sedan Qiwi kom in i hans liv är han gladare och deltar i fler aktiviteter, berättar personalen.

– Det är jätteroligt att vara med Qiwi. Allting blir bättre. Man blir gladare och friskare, säger Sven-Erik, som tidigare i livet har haft två boxrar.

Camilla Hansson tar fram en tärning ur lådan med hundleksaker. Hon ger den till Sven-Erik som kastar den och får en sexa. Varje siffra på tärningen symboliserar ett kommando. Sexan innebär ”strumpa”. Qiwi ställer sig framför Sven-Erik och väntar.

– Strumpa! Säger Sven-Erik, och Qiwi börjar genast rycka i Sven-Eriks ena strumpa medan han strävar emot.

– I och med att Sven-Erik kämpar för att behålla strumpan tränar han sätesmuskeln, ljumsken och bäckenet. Många boende har ett motstånd till att träna, men när man leker med en hund märker man inte att man samtidigt tränar. Då har man kul, säger Camilla.

31 Mimmi2-1Både hon och Qiwi är utbildade på Vårdhundsskolan i östra Skåne. Innan en hund får börja i skolan genomgår den ett mentalt test.

– Utbildningen är svår. Under ett år åker man ner till skolan en gång i månaden och då är det som ett träningsläger. Mellan träffarna får man olika uppgifter som man ska träna på tillsammans med sin hund, berättar Camilla.

Innan hon och Qiwi blev diplomerade fick de genomgå varsitt prov. Camillas var skriftligt och tog tre timmar att skriva, medan Qiwis test var av mer praktisk karaktär.

– Till exempel skulle hon kunna lägga sig i en säng med en främmande person och varva ner, säger Camilla som trivs bra med att jobba tillsammans med Qiwi.

– Det finns nog ingenting bättre. Det är hon och jag, på jobbet och hemma!

Mimmi Epstein: text och foto 

Fakta/VÄRDHUND

• Vårdhundar arbetar tillsammans med hundförare i ett så kallat vårdhundsteam. Tillsammans assisterar de övrig vårdpersonal och hjälper personer som har någon form av funktionshinder och som ordinerats umgänge med vårdhund av legitimerad vårdpersonal.

• För att bli en diplomerad vårdhund genomgår hunden ett lämplighetstest, en ettårig utbildning samt ett sluttest. För att få bli hundförare måste man ha en utbildning inom vård, skola eller omsorg samt ha minst två års yrkeserfarenhet. Hundföraren går utbildningen tillsammans med sin hund.