ANNONS (kan innehålla annonslänkar): Knappt en tredjedel av Sveriges utsläpp av växthusgaser för resor som sker inrikes kommer från personbilar, enligt Naturvårdsverket. Den som vill medverka till den gröna omställningen kan alltså komma en bra bit på väg genom att fundera över vilket transportmedel man använder – och hur man parkerar det.
Grön omställning för miljön i och runt Östersjön
Östersjöns skärgårdar har visserligen fortfarande sin skönhet intakt, men det råder inga tvivel om att själva Östersjön inte mår särskilt bra. I fiskar och vattenlevande djur ser man direkta bevis på föroreningen av skärgårdsmiljön i form av höga halter av miljögifter som PCB och dioxiner. Naturskyddsföreningen går faktiskt så långt som att kalla Östersjön ett av världens mest förorenade hav.
Det finns dock ingen anledning att se nattsvart på framtidens miljö. Så länge som aktuella åtgärdsplaner följs kommer tillståndet i Östersjön att förbättras, menar Havs- och vattenmyndigheten, men det kommer ta tid. Det finns alltså all anledning att göra allt man kan för att minska sin klimatpåverkan. Särskilt om man älskar livet i sin svenska skärgård.
Bensinbilstrafiken för med sig utsläpp
Biltrafiken i skärgården är ett område med stor förbättringspotential. Många skärgårdsbor är beroende av bil, och det stora influxet av sommargäster under sommarsäsongen för även det med sig stora trafikökningar. Trafikmängden i sig är svår att förändra, men det går att påverka vilken typ av trafik som kommer – och därmed utsläppen de genererar – exempelvis genom att utöka kollektivtrafiken eller premiera elbilsägare.
Parkeringssituationen lämnar i dag övrigt att önska, särskilt så för elbilsägare. Med dagens teknik och lättillgängliga solceller vore det en smal sak att underlätta för ‘eltrafikanterna’.
Ett initiativ värt att nämna i sammanhanget är parkeringen Lindskrog nära Arlanda, där man satsar på långtidsparkering för elbilar, dels genom att bygga ut laddplatser, dels genom att investera i solceller för att producera egen grön el. De erbjuder även möjligheten att förboka av laddplatser, vilket annars inte är normen.
Den som redan idag äger en miljövänlig elbil vet hur viktigt det är att kunna planera sin parkering. Långtidsparkeringar kan innebära en särskild utmaning för den som inte vill mötas av en urladdad bil vid återkomsten. Lindskrog har valt att lösa detta genom att erbjuda möjligheten att få bilen laddad inför att man kommer för att hämta upp den igen.
Kommande förbud mot bensinbilar i Sverige
Stiftelsen Världsnaturfonden (WWF) har en mängd tips för den som vill resa klimatsmart med bil. En sak som de tar upp är till exempel att under sin totala livslängd har en elbil 45–80 % mindre klimatpåverkan än en vanlig bensinbil.
Detta faktum är i sig tillräckligt med motivation för många att övergå till elbil. Ytterligare motivation är på gång även från myndighetshåll. Framåt i tiden kommer nämligen ett förbud mot annat än elbilar att införas successivt i Sverige. Faktiskt redan från och med december 2024 blir det förbjudet att köra med bensin- eller dieselbil i vissa delar av Stockholms innerstad.
Från och med 2035 kommer det dessutom vara förbjudet i hela EU att sälja nyproducerade bilar som producerar koldioxidutsläpp. Vad framtidens teknik inom bilar för med sig är naturligtvis svårt att sia om, men i dagsläget är elbilen det enda alternativet till de traditionella bilarna.
Kraftigt ökat behov av elbilsparkering
Behovet av att hitta parkeringslösningar för elbilar kommer med andra ord att öka kraftigt inom de närmaste tio–tjugo åren. När människor blir helt hänvisade till elektriskt drivna bilar måste de självklart ha plats att parkera dem där de även kan laddas, både under kortare och längre tidsperioder.
Detta gäller lika mycket i skärgården som inne på fastlandet. Dock vet alla som bor i skärgården att det inte är önskvärt att omvandla Sveriges öar till parkeringsytor. Många skulle till och med önska sig en helt bilfri skärgård. Och det är kanske inte så långt borta som man skulle kunna tro.
Elbilsparkering på fastlandet för bildelare
Långtidsparkering för elbilar i närheten av färjorna skulle kunna göra det möjligt för människor att ta sig ut till sin älskade ö utan bil. Med hög servicenivå på parkeringen kan man tryggt och säkert lämna sin bil under en längre period för att njuta av semestern ute på ön.
En bil som står på en trygg plats inne på fastlandet kan också öppna upp för en annan bilrelaterad miljöåtgärd som Världsnaturfonden rekommenderar – att flera hushåll delar på en och samma bil.
Många gånger använder man främst bilen för att ta sig till och från ön. Däremellan behövs den inte alls, ibland i veckor i sträck. Här kan man alltså pressa ned klimatpåverkan ytterligare genom att dela bil.
Cykelparkering för flexibelt resande i skärgården
Den mest klimatsmarta resan görs dock med apostlahästarna, det kan ingen komma ifrån. Men att promenera överallt man ska är inte ett alternativ för den som vill kunna pendla mellan skärgården och stan. Det man kan titta på är istället hur långt man kan komma med stålhästen – cykeln.
Ett utökat bestånd av vanliga cykelparkeringar och cykelparkeringar med laddplatser för elcyklar i skärgården skulle kunna öka möjligheterna för skärgårdsborna att färdas riktigt miljövänligt. Med cykel får man enkelt plats på färjan in till fastlandet. Hur långt man väljer att cykla därefter kan anpassas efter förutsättningarna.
Cykelavstånd till elbilens långtidsparkering
Den som vill kan självklart cykla hela vägen in till Stockholms centrum. Det är fullt görbart om man packar smart och har en bra cykel. Har man inte benstyrkan från början får man den efter ett tag. En eldriven lådcykel kan också vara smart att investera i.
Det är dock svårt att bortse från den bekvämlighet som en bil innebär. Särskilt för den som pendlar in till kontoret med ojämna eller jämna mellanrum. I det läget kan man kombinera olika miljövänliga val för en lyckad helhet. Vad sägs till exempel om en cykeltur från skärgårdsfärjan till en tryggt parkerad och nyladdad elbil som delas med flera hushåll på ön?