Ytterligare 24 nya bostäder i Rindö hamn

0
3

Nu är den tredje detaljplanen för Rindö hamns nya bostadsområde ute på samråd. Förslaget innefattar ytterligare 24 nya tomter och en ny brygga. Man vill även anlägga en ny väg ner till det kommande bostadsområdet som ska knyta ihop Rindö hamn med länsvägen på Rindö.

Två detaljplaner för Rindö hamn har redan klubbats igenom. Totalt ska 525 nya bostäder en skola, butiker och kontorsbyggnader byggas i det gamla militärområdet. 2011 startade den första byggnationen och på senare år har byggtakten trappats upp

– I början var det svårt att få folk att förstå att man kan bo här men nu rullar det på bra med försäljningen av bostäder säger markägaren och exploatören Vasallen AB:s vice vd Fredrik Brehmer.

Det statligt ägda bolaget Vasallen köpte marken vid Rindö hamn av Fortifikationsverket 2005 för att omvandla militärområdet till en plats för boende, arbete och fritid.

Tiden för färdigställandet av etapp tre med de 24 nya tomterna har man satt till fem år.

– Det har redan flyttat in folk i de första delarna men det är mycket kvar tills hela området är klart, säger Fredrik Brehmer.

Skärgårdens läsare har tidigare reagerat på att man inte utfärdat någon Miljökonsekvensbeskrivning för anläggningen av det nya bostadsområdet. Enligt både kommunen och länsstyrelsen är en miljökonsekvensbeskrivning överflödig

– Vi bedömer inte att det har en sådan betydande påverkan på miljön att en miljökonsekvensbeskrivning behövs göras, säger platschefen för Vaxholms stad Kristina Henschen.

– Det togs fram ett program för området 2009. Där har vi bedömt att det inte antas ha en betydande miljöpåverkan. Vi har inte tyckt att det har behövts här, säger Lisa Palmér som är planhandläggare på länsstyrelsen i Stockholm.

I området för etapp tre finns i dag den historiska Grenadjärsbyggnaden. Planförslaget tar stor hänsyn till byggnaden som kommer att få finnas kvar. Nockhöjden för den nya bebyggelsen får till exempel inte överstiga Grenad-järsbyggnaden.

Sedan den 20 mars är förslaget om etapp tre ute på samråd. Synpunkter ska framföras skriftligen och vara Vaxholms stad tillhanda senast den 18 april 2017.

Fakta/Rindö hamns militärhistoria

  • Två strategiskt viktiga punkter för Stockholms kustförsvar har varit Vaxholm respektive Oxdjupet. I slutet av 1800-talet sattes regementet KA1 upp. Kvarvarande exempel på befästningar är Fredriksborg (färdigt 1735), Vaxholms kastell (1863), Rindö redutt (1864), Oskar-Fredriksborg (1877) och Byviksfortet (1900).
  • 1903 – 1910 lät Arméförvaltningen sätta upp två regementen i Oskar-Fredriksborg; Kungliga Vaxholms kustartilleriregemente KA 1 och Vaxholms grenadjärregemente I 26.
  • 1925 lades befästningarna Oskar-Fredriksborg och Rindö redutt ned.
  • År 2000 döptes regementet, KA 1 om till amfibieregementet, Amf 1. År 2004 fattades beslut om flytt av Amf 1 från Rindö till Berga.
  • Under 2005 köpte det statliga företaget Vasallen AMF 1:s inhägnade delar av dåvarande ägaren Fortifikationsverket.