Waxholmsbolaget använder bryggor utan tillstånd

Date:

- Advertisement -

Av gammal hävd använder sig Waxholmsbolaget av Trafikverkets allmänna bryggor som natthamn för sina fartyg. Något som förargat andra aktörer i skärgården, som menar att framkomligheten till bryggorna begränsas. Det görs dessutom utan Trafikverkets tillstånd. Trafikförvaltningen menar dock att detta är nödvändigt för att upprätthålla skärgårdstrafiken.

Trafikverket ansvarar för totalt 37 allmänna bryggor i skärgården. De räknas som en förlängning av allmän väg och ska vara tillgängliga för allmänheten att nyttja enligt 2 § i Väglagen. Det är tillåtet att lägga till, lasta och lossa vid bryggorna men inte att förtöja under en längre tid. 

Men sedan många år tillbaka använder sig Waxholmsbolaget av vissa av dessa allmänna bryggor som natthamn för sina fartyg, mellan sista turen för kvällen och första nästföljande morgon. Detta är något som vållat irritation hos andra aktörer i skärgården.

Det blir svårt att komma fram för att plocka upp folk när de spärrar av hela bryggan, säger Gunnar Karlsson som kör taxibåt till Utö. 

Konsekvenserna av att bryggorna tas i anspråk kan även bli att räddningstjänst får svårt att komma fram vid behov, säger en annan person som Skärgården pratat med, som vill vara anonym. 

WÅAB tycker sig ha rätt att ligga på varenda brygga i skärgården och de ligger i vägen. Ropar man upp dem på radio och ber dem flytta får man alltid till svar att de inte kan för de har vilotid.

Enligt Trafikverket finns inget särskilt tillstånd för Waxholmsbolaget att förtöja vid bryggorna, annat än temporärt. Verket vet om att bryggorna används som natthamn.

Det har kommit till Trafikverkets kännedom genom skrivelser från allmänheten, skriver man från Trafikverkets enhet för Trafikmiljö i ett mejl till Skärgården.

Vad har ni vidtagit för åtgärder? 

Trafikverket har under den senaste tiden sett över frågan internt för att utreda hur nyttjandet av bryggorna bör hanteras i framtiden, i dialog med exempelvis Region Stockholm och Waxholmsbolaget. 

På regionens Trafikförvaltning är man också medvetna om problemet. I ett mejl till Skärgården skriver man:

“Waxholmsbolagets skärgårdstrafik har ett viktigt samhällsuppdrag som skulle vara mycket svårt att utföra om vi inte kunde använda Trafikverkets bryggor som natthamn. Skärgårdstrafikens tidtabeller bygger på att det går att starta morgontrafiken även längre ut i skärgården – utan nattförtöjning längre ut i skärgården kan vi inte erbjuda en acceptabel pendlingstrafik för regionens skärgårdsboende.”

Vidare skriver man:

“Det stämmer att Waxholmsbolaget använder Trafikverkets bryggor utifrån praxis – skärgårdstrafiken har under mycket lång tid nattförtöjt vid Trafikverkets bryggor och det är känt hos båda parter. Den nuvarande lösningen med nattförtöjning är på många sätt en kvarleva från en tid när infrastrukturfrågor var mindre formaliserade än de är i dag. Förr arbetade man med informella och ofta muntliga överenskommelser, medan dagens infrastruktur är betydligt mer formaliserad.

Trafikförvaltningen är mycket måna om att få användningen av Trafikverkets bryggor formaliserad, just för att det är så viktigt för att skärgårdstrafiken ska fungera. Vi har vid flera tillfällen kontaktat Trafikverket för att komma framåt i denna fråga, och det kommer också inom kort att vara ett möte mellan trafikförvaltningen och Trafikverket kring detta, vilket vi är mycket positiva till.

 Vår förhoppning är att vi ska kunna få till stånd en lösning där Waxholmsbolaget får ett skriftligt tillstånd att nattförtöja vid bryggorna. Det skulle innebära att vi kunde fortsätta erbjuda den pendlingstrafik för skärgårdsbor som vi har i dag.”

Populärt

Liknande artiklar
Related

Närtrafik skulle kunna öka tillgången till transporter i skärgården.

I dag påverkas många skärgårdsbors livssituation av tillgången –...

Vattenbrist hotar skärgården

Det kan bli brist på vatten på öarna i sommar. Grundvattennivåerna i skärgården är långt under de normala för årstiden.

Från folktradition till framtidens flytetyg

2021 kvalade den nordiska klinkbåttraditionen in som ett av mänsklighetens immateriella kulturarv. På Skeppsholmens folkhögskolas båtbyggarutbildning ser man som sin uppgift att inte bara bevara det arvet – utan i allra högsta grad levandegöra och förnya det. – Man kan inte bara blicka bakåt, säger läraren Håkan Söderkvist.

Ny båtdelningstjänst lanseras

Efter besvikelsen att finska Skipperi lade ner sin populära båtdelningstjänst Fleet lanserar nu ett nytt företag en liknande tjänst. Än så länge finns Briggs första tio båtar bara på ett ställe i Stockholm.