Vildsvinen väcker känslor på Runmarö

0
3

Vildsvinen på Runmarö fortsätter att ställa till förödelse och nu har fritidsbon Carin Beije vädjat till Värmdö kommun för att få hjälp med att bekämpa den invasiva arten. Men kommunen hänvisar istället till de lokala jaktlagen. Jägaren och viltvårdaren Håkan Rosén tycker dock att det varit för mycket synpunkter på vildsvinen och att öborna måste vänja sig vid situationen. 

Vid flera tillfällen har Runmaröbon Carin Beije kontaktat Värmdö kommun och påtalat alla de skador som vildsvinen förorsakat på ön. Hon beskriver hur djuren grävt upp ytor runt gårdar och hus samt rubbat Runmarös unika och känsliga bestånd av orkidéer, som nästan försvunnit på grund av svinens framfart. På ön är såväl permanentboende som fritidsboende och lantbrukare nu förtvivlade och vill därför att kommunen hjälper till med att återställa den biologiska balansen i naturen.

Men på Värmdö kommun blev det kalla handen. I ett mejl svarar man att ”Tyvärr kan kommunen inte hjälpa er med bekämpningen av vildsvin. Värmdö kommun har enbart lite mark på Runmarö och kan därmed inte ansvara för jakten”. Istället hänvisar man till öns lokala jaktlag för att få bukt med problemet.

Carin Beije är inte nöjd med svaret.

Kommunen kan inte helt friskriva sig från ansvar, bara för de inte har så mycket areal kvar eller kan bistå med jägare. Kommunen borde värna om öns unika växtlighet som är på väg att förintas. Och så länge Runmarö tillhör Värmdö kommun borde de åtminstone kunna ekonomiskt belöna öns jägare för skjutna vildsvin, säger Carin Beije. Hon liknar problemen som uppstod vid förra sekelskiftet med råttorna, där råttjakten belönades per inlämnad svans. 

En person som tycker att det klagas för mycket i onödan är jägaren och viltvårdaren Håkan Rosén. Han menar att vildsvinsproblemet numera är ganska obetydligt och att situationen var värre för några år sedan.

Det här är ett problem för några få personer, det är samma människor som klagade på rådjuren för 10 år sedan. Vi jagar gris där ute och vi skjuter bort så mycket vi kan, men även om vi skulle lyckas utrota dem skulle de vara tillbaka igen nästa år. Vi kommer aldrig bli av med grisen och måste anpassa oss efter det. Med de observationerna man har gjort idag, så kommer det vara en ordentlig grisstam på hela Värmdö om fem år, säger Håkan Rosén.

En del boende på Runmarö har klagat över att vildsvinen välter soptunnor men Håkan Rosén tycker att man istället kan använda kommunens sopskjul.

Om man nu har fått sin soptunna vält en gång och utspridd över hela nejden, då gör man väl inte likadant nästa vecka? Vi har ett jättebra sophanteringssystem på Runmarö, åk dit med soporna istället, säger han, och menar att det finns andra djur på ön som ställer till med minst lika mycket problem, såsom dovhjorten.