Värdshus och bageri nyöppnar på Möja

0
2

Efter en omfattande renovering har nu Möja Värdshus & Bageri slagit upp portarna i ny regi, med siktet inställt på att bedriva året-runt-verksamhet.

– Vi hoppas det ska bli en knutpunkt för både Möjaborna och för hela skärgården, säger nya delägaren Martina Tengvall.

Det var i samband med att de nya fastighetsägarna Martina och Alex Tengvall tog över fastigheten i januari i år som arbetet med att rusta upp värdshuset började. Under de fem månader som renoveringen tagit har man bland annat anpassat byggnaden för året-runt verksamhet.

– Det är en ganska stor skillnad! Istället för det tidigare trädäck som låg direkt på gräsmattan har vi nu gjutit en bottenplatta, byggt in allt och gjort en rejäl punschveranda. Det som tidigare var vintermatsal har vi nu gjort om till en liten härlig lounge och även baren har blivit vinterisolerad, berättar Martina Tengvall.

Det blir nu paret Cesar och Klara Grivans, som sedan fyra år tillbaka även driver Möja Vandrarhem, som kommer att driva värdshuset och bageriet.

– Vi kommer äntligen att kunna erbjuda våra gäster en helhetslösning med såväl mat som boende året runt, där vi kan anpassa lokalerna efter storlek på sällskap. Sommartid vill vi satsa ännu mer på bageriverksamheten för att locka fler besökare till Möja och samtidigt hålla en tradition vid liv då man bakat bröd på bageriet sedan 1951, säger Klara Grivans.

Att just få igång bageriet på allvar igen var en viktig del i visionen, och därför har man investerat i en ordentlig maskinpark för att möjliggöra proffsbakande.

– Jag tror att skärgårdsöarna mår bra av att ha ett bageri, för det driver turismen under sommarsäsongen. Se bara på Sandhamn, vad bageriet har gjort där, säger Martina Tengvall och fortsätter:

– Vår ansats har varit att det här ska gynna hela Möja.

I restaurangen kommer man att servera klassiker som SOS-tallrik, toast skagen och rimmad lax, men även fish’n’chips och kroppkakor. I bageriet, som ligger mittemot restaurangen, kommer bland annat Möjalimpor, kryssarbullar och småkakor att säljas direkt från plåtarna.

– Trots att vi öppnar vår verksamhet i en tid av ovisshet känner vi oss hoppfulla inför sommaren. Vi är säkra på att många Stockholmare kommer att söka sig ut i skärgården och då gäller att vi kan möta dem på ett säkert och tryggt sätt. Vi håller tummarna för fint väder vilket möjliggör för servering utomhus, samtidigt som vi väljer att öppna med färre antal bord i själva matsalen, säger Klara Grivans.