Utöresenärer får väntsal och toalett

0
1

Efter åtskilliga turer och åratal i långbänk tycks nu frågan om en väntkur och toalett vid ångbåtsbryggan i Årsta Havsbad vara på väg mot en lösning. Skärgårdsstiftelsen upplåter marken och landstinget och Haninge kommun delar på byggkostnaderna.

Ångbåtsbryggan vid Årsta Havsbad är knutpunkt för trafiken till Utö och Waxholmsbolagets fjärde mest trafikerade brygga, efter Stockholm, Vaxholm och Stavsnäs. Den nuvarande bryggan, byggd 1953, är sliten, och Trafikverket har besluta att bygga en ny. Planerna har överklagats ända upp till regeringsnivå, av närboende fastighetsägare, men nu ser det ut att bli byggstart i höst.

I förbindelse med att bryggan byggs om är det många, inte minst Utöbor, som önskat att någon form av väntsal, gärna med toalett, också byggs. För närvarande är en sliten busskur det enda som finns att ta skydd bakom. Men Trafikverket står bara för själva bryggan och Haninge kommun, Utö rederi, Skärgårdsstiftelsen och det landstingsägda Waxholmsbolaget har hittills pekat på varandra.

Men nu har kommunen och landstongsägda Skärgårdsstiftelsen träffat en överenskommelse, som innebär att en väntsal, allmän toalett samt en kiosk eller kafé byggs där den nuvarande kiosken ligger. Marken ägs av Skärgårdsstiftelsen, som även äger stora delar av Utö, och stiftelsen upplåter den kostnadsfritt för ändamålet, medan Haninge kommun och landstingets trafiknämnd delar på kostnaderna för själva bygget.

En bidragande orsak till att frågan nu ser ut att kunna lösas, är att detaljplanen för Årsta Havsbad nu vunnit laga kraft, vilket innebär att man redan i höst kommer att påbörja arbetet med kommunalt vatten och avlopp i området.

Peter Olevik Dunder (FP), stadsbyggnadsnämndens ordförande i Haninge, har tidigare avvisat tanken på att kommunen ensamt ska står för bygget av en väntsal men säger att man gärna är med och bidrar till att väntsalen blir verklighet.

– Vi ser att behovet finns och vi ser att det här inte kommer att komma till stånd med mindre än att kommunen och Skärgårdsstiftelsen medverkar till det här.

Några frågor återstår dock att lösa: Bland annat vem som ska äga byggnaden och därmed ansvara för drift och underhåll?

Peter Olevik Dunder anser inte att det är kommunens ansvar men säger sig vara övertygad om att man kommer att komma överens.

Enligt den preliminära tidplanen ska en arkitekttävling för byggnadens utformning hållas under hösten och bygget ske under kommande vår.