Situationen för sill och strömming är akut. De senaste åren har skarp kritik riktats mot att det storskaliga trålfisket tillåts tömma havet på fisk. Nu bekräftar en vetenskaplig analys av det svenska pelagiska fisket i centrala Östersjön – det som för många redan är känt sedan länge – att omfattande felrapporteringar av fångstkvoter förekommit.
Analysen som genomförts av Östersjöcentrum tyder på att det förekommit ett utbrett fusk i inrapporteringen av fångster under det senaste decenniet. Något som fått stora konsekvenser för vetenskapens beståndsuppskattningar – och i förlängningen politiska beslut om kvoter.
– Det blir en ond cirkel, som leder till överfiske, då felrapporteringarna leder till felaktiga beslut om kvoter och kvoterna fylls av felaktiga uppgifter som sedan leder till att kvoterna sätts efter dem, säger Henrik C Andersson, länsfiskekonsulent vid Länsstyrelsen i Stockholm.
Misstankarna om felrapportering har funnits sedan flera år tillbaka och länge ansetts vara ett välkänt problem för forskarna. Internationella havsforskningsrådet (ICES) som ger råd till EU:s fiskepolitiker, tvingades 2020 erkänna att de grovt överskattat fiskbeståndens storlek. Bland annat då en central del av deras underlag bestod i fisketrålarnas egna uppgifter. För den fisk som landas i Sverige är det även fortsatt fartygens egna loggböcker som till stor del utgör underlaget för de inrapporterade fångsterna. Kontroller ombord genomförs endast av myndigheterna i form av sporadiska stickprov. Överträdelser som upptäcks leder till en sanktionsavgift på högst 2 000 kronor. Trots att en laddning fisk för de stora trålarna kan vara värd flera miljoner.
– Risken att råka ut för att bli kontrollerad sammantaget med den låga avgiften borgar såklart inte för någon noggrannhet inom fisket. Avgiften borde naturligtvis stå i proportion till värdet av fångsten, säger Henrik C Andersson.
Baltic Waters har granskat fiskerikontrollerna med fokus på de 20 största båtarna som fiskade i Östersjön 2021.
Tillsammans fiskade de upp 95 procent av Sveriges totala fångst i området. Granskningen visar att felrapporteringen var omfattande. Av de 230 beslut om sanktioner, som granskades, rörde 105 felrapporteringar av bland annat sill, strömming och makrill.
– Felrapporteringen har förekommit så länge det storskaliga fisket har bedrivits, det är i storsett omöjligt att kontrollera de mängderna, säger Henrik C Andersson.
Text: Stine Christophersen