Troligt ökat hot mot skyddsobjekt

0
5

Officerstidningen gick 2021 ut med att antalet tillträdesbrott mot svenska skyddsobjekt ökat.

Försvarsmakten vill i dagsläget inte kommentera huruvida antalet tillträdesbrott fortsatt att öka. Samtidigt har säkerhetsläget i Östersjön och skärgården försämrats.

2021 ökade antalet anmälningar av tillträdesbrott mot skyddsobjekt. Försvarsmakten vill varken bekräfta eller dementera huruvida antalet tillträdesbrott har fortsatt öka sedan dess. En mycket stor andel av Försvarsmaktens anläggningar är skyddsobjekt varav ett flertal ligger i skärgården. De vanligaste sådana i skärgården är skyddsobjekt med tillträdesförbud, skyddsobjekt med tillträdesförbud där farlig verksamhet bedrivs samt skyddsobjekt med ankrings, dyknings- och fiskeförbud. Tillträdesbrott mot skyddsobjekt definieras av en eller flera individer som tagit sig in på skyddsobjekt utan tillstånd, kränkningar av skyddsobjekt kan även ske med drönare.

Den vanligaste typen av tillträdesbrott är personer som rör sig i skärgården och inte vet vad som gäller, där har vi ett ansvar att informera allmänheten om regler och se till att skyltningen är tydlig, säger major Carl Nilsonne, Chef för operativa sektionen, Stockholms Amfibieregemente.

Om än det vanligaste tillträdesbrottet är att folk går iland vid skyddsobjekt av misstag, så är det allvarligaste hotet mot Sveriges skyddsobjekt troligtvis utländska underrättelsehot eller sabotage. Främmande makt har ett intresse i och lägger stora resurser på att kartlägga Sveriges militära och civila skyddsobjekt. Det innebär en ökad risk för fientliga aktioner i Östersjön, bland annat mot skyddsobjekt. Fientliga aktioner och sabotage i Östersjön har även skett mot infrastruktur under havsytan. Förra året upptäcktes skador på undervattenskablar och gasledningar mellan bland annat Sverige och Estland.

Det är ett allmänt försämrat säkerhetsläge och det finns goda skäl till att vi ökar vår aktivitet. Vi har ökad närvaro i skärgården, inte minst i anslutning till våra skyddsobjekt, säger Carl Nilsonne.

Amfibieregementet arbetar aktivt med patrullering av skyddsobjekt och ansvarar för att upprätthålla tillträdesförbudet. Bevakningen av skyddsobjekt utförs bland annat av skyddsvakter med särskild befogenhet att kontrollera personer som befinner sig vid skyddsobjekt. En individ som olovligen vistas i anslutning till ett skyddsobjekt kan avvisas från platsen eller utredas för brott mot tillträdesförbudet enligt skyddslagen.

2019 skärptes maxstraffet för kartläggning av skyddsobjekt till två års fängelse. Förhoppningen är att det ökade maxstraffet ska bidra till en ökad medvetenhet om allvarsgraden i ett tillträdesbrott. Fem år senare är frågan om det har hjälpt till att motverka antalet tillträdesbrott. Enligt Carl Nilsonne är det för tidigt att uttala sig om huruvida det fått större effekt. En faktor som har hjälpt till att motverka tillträdesbrotten är upprustningen av försvaret, vilket tillfört resurser till marinen och Amfibieregementet.

Försvaret och Amfibieregementet är i tillväxt. Vi behöver till exempel mer terräng för att kunna öva förbanden. Vi har också en kontinuerlig närvaro i de områden som är viktiga för oss, säger Carl Nilsonne.

Amfibieregementet vill inte dela med sig av detaljer om hur arbetet påverkas på grund av det försämrade säkerhetsläget, men Carl Nilsonne bekräftar att arbetet har förändrats.

Vi anpassar hela tiden våra åtgärder efter den gällande hotbilden. När den ökar så ökar våra åtgärder, säger han.

Fakta/Skyddsobjekt

14 Skyddsobjekt• Skyddsobjekt är anläggningar och områden som har speciellt skydd då de är av stor betydelse för Sveriges försvar.

• ADF: Områden där det råder ankring, dyk- och fiskeförbud (ADF) är utmarkerat på sjökortet. I anslutning till skyddsobjekt finns det skyltning som visar vilket förbud som råder.

• 2019 skärptes maxstraffet för kartläggning av skyddsobjekt till två års fängelse.

• En individ måste kunna bevisa sig vara är behörig att vistas på skyddsobjektet.

• Om tillträdesbrott inte skett med allvarligt uppsåt kan personen bli avvisad från platsen.

• En skyddsvakt som ingriper kan ta föremål i beslag, till exempel en kamera eller verktyg.

• Man kan bli tillfälligt omhändertagen.

• Det kan upprättas polisanmälan om brott mot tillträdesförbudet enligt skyddslagen.

Text: Sissel Waering