Trafikanter kräver att sjötrafikupphandlingen stoppas

0
1

I ett fullsatt källarvalv på Södermalm arrangerade Skärgårdens trafikantförening i torsdags sitt årliga vintermöte. Föreningens Bo Lagerqvist och Lars Berglöf, som analyserat den tidtabell som upphandlingen grundar sig på, gick igenom en lång lista med försämringar och neddragningar som är att vänta. Och de ställde sig ytterst tveksamma till förhoppningen att privata rederier – eller operatören som vinner upphandlingen – ska fylla i de många luckor som finns i den så kallade bastidtabellen. Merparten av de öar som nu får minskad trafik lockar inte turister i sådan utsträckning att det kommer bära sig att köra dit.

– Varför gör man på det här viset?

Frågan ställdes upprepade gånger från auditoriet men möttes varje gång av tystnad. Ingen företrädare för Moderaterna, som drivit igenom upphandlingen, fanns på plats för att svara.

Stig Dingertz, som för 50 år sedan grundade trafikantföreningen och var moderat trafiklandstingsråd på 1980-talet, påpekade att flera remissvar med relevanta synpunkter på skärgårdstrafiken har lämnats in av berörda organisationer.

– Men de har ingen läst.
Den politiska processen liknade han vid skuggboxning.

– Motståndaren har aldrig kommit ut på planen. Så blir det när politiska sekreterare tar kommandot över politiker som inte har tillräcklig kunskap, sa han med tydlig adress till det nuvarande trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm (M) och Hans-Erik Malmros, chef för Moderaternas landstingskansli.

Claes Insulander, mångårig ångbåtsskeppare och aktiv i trafikantföreningen, beskrev föreningens fruktlösa försök att få träffa Christer G Wennerholm:

– Det är som om det var en järndörr bakom vilken landstingsrådet sitter.

– Det här är ett exempel på hur man förbigår demokratin, tyckte Boel Carlsson, tidigare S-märkt landstingspolitiker.

Hon föreslog att landstingsrevisorerna får i uppdrag att titta närmare på hur ärendet hanterats.

På plats fanns även Folkpartiets gruppledare i landstinget, Birgitta Rydberg, samt den avhoppade Lennart Rohdins efterträdare i trafiknämnden, Stella Fare (FP).

– Vi har med stigande oro följt den här processen som har utvecklats åt ett håll som inte alls var avsett, sa hon. Och vi känner oss fria att ta handen ifrån det här ifall det inte blir som vi vill.

Birgitta Rydberg läste upp de krav på upphandlingen som Folkpartiet framfört, men trots att man inte fått gehör för dessa är man inte beredda att ställa sig bakom kravet på att processen stoppas, vilket övriga mötesdeltagare enades om. Problemet, enligt Stella Fare, är att man ännu inte vet vad de inkomna anbuden innehåller. Därför väljer man att avvakta.

Folkpartiets hållning ifrågasätts av Socialdemokraternas oppositionslandstingsråd Erika Ullberg, som också var på plats.

– Folkpartiet ger ju sin välsignelse till det som sker.

Anbudstiden har nyligen gått ut och nu ska anbuden analyseras av landstingets tjänstemän samt inhyrda konsulter. I september är det meningen att politikerna i landstingets trafiknämnd ska fatta ett tilldelningsbeslut. Men de enda politiker som kommer att få ta del av de anbud som lämnats in är tre av nämndens ledamöter, de tre som utgör Waxholmsbolagets styrelse: Christer G Wennerholm, Erika Ullberg och Stella Fare. Men det sker under sekretess.

– Min uppfattning är att man inte kommer att kunna föra en öppen diskussion om anbuden eftersom de omges av sekretess. Därför måste trafiknämnden kallas in och ta ställning till om upphandlingen ska avbrytas. Det är inget som blir bättre av att man väntar, säger Erika Ullberg till Skärgården.

Mötet avslutades med att medlemmarna i trafikantföreningen i stor enighet beslutade att framföra en begäran ”till mannen bakom järndörren” om att upphandlingen stoppas, att en konsekvensanalys görs och att tidtabellen görs om med utgångspunkt i 2012 års turlista.