Tolv års arbete bakom unikt jättearkiv

0
2

Det har tagit tolv år och kostat hundratusentals kronor, men nu är det digitala arkivet med över 50 000 ritningar på fritidsbåtar äntligen sökbart på nätet.

Veteranbåtsföreningen har i tolv års tid kämpat med att digitalisera över 50 000 ritningar på fritidsbåtar, ett arbete som man själva kallar för ”idiotprojekt”. Projektet har kostat den lilla föreningen hundratusentals kronor, men nu är databasen sökbar på nätet, även om mycket arbete återstår. Pierre Dunbar, ordförande i föreningen berättar bakgrunden:

– Vi hade omkring 3 000 ritningar i våra lokaler och Statens maritima museer hade omkring 20 000, så vi skrev ett avtal med dem där vi stod för personal och kostnader för att skanna ritningarna och lägga ut dem offentligt. Det finns ett regleringsbrev som säger att de ska göra det, men de hade på den tiden varken tid, personal eller utrustning att göra det själva.

2007 köpte föreningen in utrustning för 400 000 kronor och anställde en person som jobbade heltid med projektet.

– De största ritningarna är 1,2 meter långa, de tar då upp över en gigabyte i minne så det handlar om enorma volymer.

Mängden ritningar har gjort att utrustningen slitits ut ett antal gånger.

18 Estlander-SK75-10– Vi lägger nog omkring 200 000 kronor om året på det här, i en förening med 2 500 medlemmar. Man får gneta lite men det har faktiskt gått ihop hittills. Det är ett ekonomiskt ”idiotprojekt”, men otroligt viktigt för att bevara och offentliggöra vår kulturskatt, säger Pierre Dunbar.

Under arbetets gång har ritningar strömmat in till föreningen. Med över 50 000 ritningar inskannade är det med stor marginal, världens största digitala ritningsarkiv av fritidsbåtar. 

– Arkivet är otroligt viktigt inte bara för den som vill bygga nytt, utan även för dem som renoverar båtar som nu kan göra det på rätt sätt genom att de har originalritningarna. Det finns också en annan grupp, de som gör modellbåtar. Jag hade ingen aning om att det var så stort, modellbyggarna har beställt över 1 000 ritningar.

Vinnande segelbåten i nyligen avslutade Sandhamnsregattan är ett direkt resultat av arkivet.

– Det var en tysk medborgare som kom in till oss för några år sedan och som fick med sig en ritning från 1927 på en Skärgårds-75:a, en segelbåt ritad av konstruktören Gustaf Estlander.  Det är en båt som aldrig tidigare byggts. Båten ställde upp i årets Sandhamnsregatta där den dominerade, den seglade till och med ifrån 95:orna, säger Pierre Dunbar.