Tillståndsplikt ska hindra vattenbrist

Date:

- Advertisement -

Bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden i Värmdö kommun föreslår att det ska bli tillståndspliktigt att anlägga en ny grundvattentäkt och att det befintliga vattentäkter ska anmälas till kommunen.
– För ett mer hållbart vattenuttag, säger Malin Welander, enhetschef.

I förra veckan beslutade bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden i Värmdö om ett förslag för utökade föreskrifter gällande nya och befintliga grundvattentäkter i kommunen.

– Det slutgiltiga beslutet tas av kommunfullmäktige senare i år. Röstar även fullmäktige för förslaget innebär det att det blir anmälnings- och tillståndspliktigt att borra efter grundvatten i områden där grundvattentillgången riskerar att vara mindre än 500 liter per dygn och i kustnära områden. Det vill säga upp till 100 meter från strandlinjen, säger Malin Welander.

Tekniska nämnden har tidigare yttrat sig om förslaget och framfört att områden som har eller kommer få kommunalt VA fram till 2025 bör undantas från tillståndskraven.

– Vi lade till tekniska nämndens remissvar i beslutet eftersom vi ansåg att nämndens synpunkter var relevanta, säger Lars-Erik Alversjö (M), ordförande i bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden.

Syftet med förändringarna beskrivs som en säkerhetsåtgärd.

– Men det handlar också om att kommunen vill ha bättre kontroll på grundvattentäkterna liksom att förebygga för stora vattenuttag i de områden där det är brist på vatten, säger Malin Welander.

Om det blir verklighet av förslaget kommer det också att ställas tydligare krav på att anlägga en grundvattentäkt i kommunen.

– Innan vattentäkten blir godkänd av kommunen måste en fackmannamässigt utförd utredning ha gjorts, exempelvis genom en långtidsprovpumpning i tre veckor. Detta för att se att det finns tillräckligt med vatten för hushållet utan att det påverkar grannarnas brunnar negativt, säger Malin Welander.

Kommunen kommer också att utöva ett större tillsynsansvar av vattentäkterna om förändringarna blir av.

– Exakt hur tillsynen kommer att se ut vet vi inte riktigt än. Men att vattenprover kan behövas lämnas in är tänkbart, säger Malin Welander.

Ärendet har legat som förslag till beslut i över två år men vid varje tillfälle nämnden skulle fatta något beslut har det återemitterats av olika anledningar. Nu senast i juni förra året med anledning av att tekniska nämnden inte fått yttra sig. Nu ska alla remissinstanser vara hörda och ärendet redo att gå vidare i beslutsprocessen.

 

Dela artikel:

Populärt

Liknande artiklar
Related

Närtrafik skulle kunna öka tillgången till transporter i skärgården.

I dag påverkas många skärgårdsbors livssituation av tillgången –...

Vattenbrist hotar skärgården

Det kan bli brist på vatten på öarna i sommar. Grundvattennivåerna i skärgården är långt under de normala för årstiden.

Från folktradition till framtidens flytetyg

2021 kvalade den nordiska klinkbåttraditionen in som ett av mänsklighetens immateriella kulturarv. På Skeppsholmens folkhögskolas båtbyggarutbildning ser man som sin uppgift att inte bara bevara det arvet – utan i allra högsta grad levandegöra och förnya det. – Man kan inte bara blicka bakåt, säger läraren Håkan Söderkvist.

Ny båtdelningstjänst lanseras

Efter besvikelsen att finska Skipperi lade ner sin populära båtdelningstjänst Fleet lanserar nu ett nytt företag en liknande tjänst. Än så länge finns Briggs första tio båtar bara på ett ställe i Stockholm.