Tiden rinner ut i Vaxholm – kan leda till extraval

0
2

På tisdagsmorgonen möttes kommunfullmäktiges valberedning för att komma överens om ett förslag om hur kommunen ska styras, men efter mötet fanns fortfarande inga klara alternativ. Om politikerna verkligen inte kommer överens kan till slut det enda som återstår vara ett extraval.

Kommunfullmäktiges valberedning ska förbereda val av ledamöter till kommunstyrelsen, nämnder och utskott, men under tisdagens möte var det fortfarande inget politiskt parti som var redo att lägga fram något förslag för hur kommunen ska styras. 

Under tisdagskvällens fullmäktigemöte, som hålls efter att den här tidningen gått i tryck, var planen att lyckas välja ordförande och presidium, men alla valärenden ajourneras till ett ytterligare fullmäktigemöte senare i veckan. 

– Ingen ville presentera någon samverkan på valberedningsmötet idag, tisdag, och därmed gick det inte att komma längre. Det kommer bli en valberedning på torsdagmorgon och fullmäktige samma kväll. Det är sista möjligheten för alla vet att nu gäller det att fatta beslut, säger Jan-Olof Schill (S) som trots allt är hoppfull om att överenskommelser kommer att ske innan torsdagen. 

Moderaternas Lars Lindgren är mer återhållsam med sina förhoppningar. På frågan om han tror att stadens politiker lyckas lösa det låsta läget innan mötet på torsdagen svarar han att det återstår att se. 

– Vi får se om någon kan komma på något som ingen har kommit på under de senaste hundra dagarna. 

Om politikerna inte kommer överens kan till slut det enda som återstår vara att förordna om extraval. Något som aldrig tidigare skett i en svensk kommun. 

– Förr kunde inte en kommun utlysa ett extraval men det kan man nu. Haken är att det krävs att en majoritet i fullmäktige vill ha ett extraval. Särskilt mindre kommuner brukar präglas av en form av schweiziskt styre med mindre konflikt mellan de dominerande politiska partierna. Därför borde kommunerna kunna lösa det här enklare än på nationell nivå, men funkar ingenting annat finns utvägen även för kommunerna numera, säger Torbjörn Larsson, docent i statsvetenskap vid Stockholms universitet. 

Enligt kommunallagen måste i så fall minst två tredjedelar av de närvarande ledamöterna i kommunfullmäktige rösta för att ett extraval ska hållas. Beslutet får dessutom inte fattas förrän sex månader har förflutit från det nyvalda fullmäktiges första sammanträde.