Svartbyggen på Huvudskär nu stiftelsens sak

0
1

Haninge kommun kräver att Skärgårdsstiftelsen river en rad svartbyggen på Huvudskär, annars blir det böter på en halv miljon kronor. Det är samma krav som kommunen tidigare riktat mot Fortifikationsverket.

 

Efter en anmälan till Haninge kommun gav sig stadsbyggnadsförvaltningen i augusti 2012 ut på inspektionsresa till Huvudskär. Där hittade man en rad byggnationer som enligt kommunen saknar strandskyddsdispens; alltifrån otillåtna privatskyltar till bryggor, trädäck, bodar och sjöbodar som inretts för bostadsändamål. I juni 2013 beslutade stadsbyggnadsnämnden om ett föreläggande som man ställde till den dåvarande fastighetsägaren Fortifikationsverket: avlägsna de otillåtna byggnationerna inom sex månader, annars blir det böter på 500 000 kronor.

Sedan dess har fastigheten på Huvudskär bytt ägare, numera tillhör den Skärgårdsstiftelsen. Men eftersom Haninge kommun inte skickade in uppgifterna om vitesföreläggandet till Lantmäteriets fastighetsinskrivning – utan till en annan instans inom Lantmäteriet – kom det inte med när lagfarten skrevs över på stiftelsen. Varför länsstyrelsen ogiltigförklarade vitesföreläggandet.

Nu har Haninge kommun tagit nya tag och beslutat om ett nytt föreläggande – den här gången ställt till Skärgårdsstiftelsen.

– Det finns inga skillnader i de bedömningar vi har gjort eller de krav vi har ställt på vad man ska rätta, vi har inte ändrat uppfattning om nåt. Det är ren formalia som gör att vi måste vända oss till den nya fastighetsägaren, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Peter Olevik Dunder (FP).

Många av de byggnationer som kommunen vill ha bort ägs av privatpersoner som arrenderar marken de står på av Skärgårdsstiftelsen. Men precis som tidigare nöjer sig kommunen med att vända sig till fastighetsägaren och inte till de olika husägarna. Om en husägare anser att föreläggandet är fel får denne i så fall vända sig till Skärgårdsstiftelsen som har möjlighet att överklaga föreläggandet.

Skärgårdsstiftelsens vd Lena Nyberg bekräftar att man tagit emot föreläggandet och säger att man skrivit till Haninge kommun och bett om förlängd överklagandetid.

– Vår avsikt är att med de historiska fakta som finns titta på vad som vi i realiteten bedömer vara svartbyggen och vad som kanske har funnits där under längre tid. Det är en process som tar en tid. Vi tycker kanske inte att alla de bedömningar som kommunen har gjort stämmer överens med den uppfattning som vi har. Vi vill gärna gå igenom det här materialet och gärna göra det i dialog med kommunen.

Skärgårdsstiftelsen har även meddelat berörda husägare och arrendatorer att man tagit emot föreläggandet.

– Några saker vet vi är svartbyggen och där kommer naturligtvis verkställighet att krävas. Och vi hoppas verkligen att de husägare som har de husen kommer att medverka i att ta bort det, säger Lena Nyberg.