Stora brister inom Vaxholms förvaltning

Date:

- Advertisement -

En extern genomlysning av stadsbyggnadsförvaltningen i Vaxholms kommun har gjorts under året. Syftet är att identifiera brister och styrkor i organisationen utifrån arbetssätt, planering och strukturer, politisk- och ekonomisk måluppfyllelse, samt organisering och samarbeten. Kritiken är skarp och bristerna/förbättringspotentialerna stora.

En rad brister har den externa genomlysningen, genomförd av konsultfirman Startpoint Advisory AB, påvisat när det gäller Vaxholms Stadsbyggnadsförvaltnings ledningsgrupp, samarbetet mellan förvaltningen och politikerna och de enskilda enheterna i förvaltningen (undantagna är Bibliotek och allmänkultur och Bygglov- och GIS-enheten, där en genomlysning tidigare skett. Hur de följer handlingsplanen kommer för övrigt att redovisas under hösten).

Genomlysningen har funnit brister när det gäller effektivitet i arbetssätt, planering, administrativ struktur, strategiskt fokus, prioriteringar och tydlighet i styrning. Genomlysningen visar även på brister när det gäller tillit, målbild och samsyn mellan politik och förvaltning såväl som inom förvaltningen. Såhär säger kommunstyrelsens ordförande, Malin Forsbrand (C), om genomlysningen. 

Genomlysningen ger oss en bra och tydlig bild över utmaningar inom förvaltningen, vilket vi behöver för att säkerställa en effektiv organisation framåt. Vi från politiken har också ett antal hemläxor att göra. Bland annat när det gäller beslutsfattande och våra förväntningar på förvaltningen. Det kan vara lätt att under ett möte besluta om att göra en utredning eller återremittera ett ärende istället för att fatta beslut och det gör ju att ärenden drar ut på tiden. Här behöver politiker ta ett större ansvar. Generellt sett ser vi att vi behöver digitalisera och för att ge förvaltningen tid för det kommer vi politiskt att se över våra prioriteringar och tillföra resurser där det behövs. Vi har till exempel nu beslutat om att tillföra tillfälliga resurser till bygglov och tillsyn, säger hon och fortsätter: 

Sen måste vi ha tillit till enheterna och låta dem äga processerna. 

Handlingsplaner innehållande målsättning, förväntat resultat, ansvarig, åtgärd och tidsplan har upprättats och i juni nästa år ska förvaltningen återkomma med en rapport om genomförandet av handlingsplanerna. 

Text: Sofia Broomé

Populärt

Fler artiklar i samma kategori
Related

Sex båtlinjer ska elektrifieras

Sjötrafik. Fram till 2035 ska pendelbåtar vara elektriska. Region Stockholms...

Vaxholm ska vara ett nav i Stockholms skärgård

Vaxholm är en fantastisk resurs för Stockholms skärgård. Och...

Närtrafik skulle kunna öka tillgången till transporter i skärgården.

I dag påverkas många skärgårdsbors livssituation av tillgången –...

Vattenbrist hotar skärgården

Det kan bli brist på vatten på öarna i sommar. Grundvattennivåerna i skärgården är långt under de normala för årstiden.