Stor brist på gästplatser vid Möja

0
3

Bristen på gästhamnsplatser har sedan länge varit ett problem för besökare och näringsidkare på Möja. Många Möjabor är besvikna över att gästhamnsverksamheten på den 30 meter långa pontonbryggan i Långviks yttre, som öppnades i slutet av juli i somras, tvingades stänga.  

Möjas akilleshäl är att det är ont om gästplatser. Hela Möja kan ha glädje av gästplatserna i Långvik. Det märkte jag av i somras när den nya bryggan var igång, bland besökarna på Roland Svenssonmuséet i Ramsmora, som jag är engagerad i. Fler gästplatser på norra delen av ön gör att gästerna sprids och att inte alla trängs ihop i Berg, säger Britt Fogelström, boende på Möja.

Inte ens gästplatserna på den 30 meter långa bryggan, som i slutet av juli var i bruk i Långvik var tillräckligt många, menar Kjell Bjurman som driver ett företag som utgår från Långvik. Det skulle det behövas ännu fler gästbåtplatser, 10-15 procent fler, menar han.

Enligt Kjell Bjurman beror behovet av gästbåtplatser på att många större fastigheter på Möja har styckats av genom arvsskiften sedan slutet av 40-talet. Så var det till exempel i hans familj, där hans morföräldrars tomt styckades av i fem tomter. Alla fastigheter behöver nu tillgång till båtplatser.

Dessutom är det ju så att den sommaröppna mataffären och sjömacken i Långvik behöver gästplatser för fritidsbåtarna som kommer till Långvik för att bunkra. Det finns även en stuguthyrning, vars hyresgäster och hyresgästers gäster behöver båtplatser.  

Gästhamnsbryggan som fanns på plats i den inre delen av Långvik från och med slutet av juli i somras har väckt irritation både bland dem som inte vill ha den där och bland dem som tycker att gästhamnsplatserna är nödvändiga. Bryggan är en del i det Seastopprojekt som Skärgården tidigare rapporterat om. Delägare i en fastighet som ligger innanför bryggan överklagade bygglovet till länsstyrelsen, eftersom man menar att bryggan hindrar in- och utfart till fastigheten. Långviks fiskehamnsförening, som driver gästhamnen menar att de som klagar dagligen passerar förbi bryggan utan bekymmer. Länsstyrelsen har dock på grund av brister i bygglovet, hävt det och skickat tillbaka det till Värmdö kommun för fortsatt behandling. Kjell Bjurman är inte glad över situationen.

Jag gör inte längre några jobb för dem som är emot bryggorna, säger han.

Vad som händer med servicebyggnader och gästplatser i Långvik framöver återstår att se. Verksamheten vid den gamla gästbryggan vid Långviks Fiskehamnsföreningens betongpir berörs dock inte av beslutet.