Sopkonflikt på Södermöja

0
3

Sophämtningen på en del av Södermöja har lett till en konflikt mellan kommunen och ett halv dussin fastighetsägare. Nu kommer säckställen att tas bort helt.

I stället får de sju fastighetsägare som berörs lämna sina sopor på grannön Möja eller ta med dem till fastlandet.

Hela hanteringen kring vår sophämtning är så ologisk att man blir arg, säger Ylva Larsson, boende på Södermöja sedan 34 år.

Tidigare har sophämtningen skett genom att sopsäckarna hämtats upp vid tomterna längs länsväg 695 och sedan lastats ombord på en sopbåt vid den samfällda betongbryggan intill Södermöja ångbåtsbrygga i Möjaström, mellan Södermöja och Möja.

Efter ett beslut i fullmäktige 2014 hämtar inte kommunen hushållsavfall vid fastighetsgränsen på större delen av Södermöja.

På väldigt många ställen i skärgården har vi hämtning från gemensamma uppsamlingsplatser som fastighetsägarna själva har kommit överens om, säger Anna Drakenberg på Värmdö kommuns Va- och renhållningsavdelning.

På andra delar av Södermöja fungerar det. Vi har en samfällighet ett par hundra meter bort där 13 fastighetsägare kommit överens om en gemensam plats att placera säckställningarna.

11 20200903_111341_resized_1Men vid Södermöja by kommer nu den gemensamma hämtplatsen att upphöra, åtminstone tills kommunen kan hitta en ny plats att placera säckställningarna. 

Där Ylva Larsson bor har sex hushåll placerat sina säckställningar på en grannes mark. Därifrån släpas säckarna ner till en annan tomt och sedan ner på en privat brygga, där de lastas ombord på en båt.

Varje gång soporna hämtas sker i praktiken ett intrång på annans mark. Dessutom går säckarna sönder och innehållet rasar ut, säger Ylva Larsson.

Den person som haft säckställningarna vid sin tomt vill nu inte ha dem kvar. Och Carina Engström, som äger bryggan där säckarna lastas på en båt, är också missnöjd.

Bryggan har kommit på svaj och det är stora märken av säckarna både på en ramp och längs bryggplankorna, säger hon.

Anna Drakenberg säger att om sophämtningen skadat Carina Engströms brygga ska hon anmäla det:

Entreprenören har försäkringar som täcker den typen av skador.

Ylva Larsson har själv hela tiden vägrat att flytta sin säckställning från den egna tomten.

Men då får jag ingen hämtning och är tvungen att lämna mina sopor på Möja, eftersom det enligt kommunen blir för långt att gå för dem som hämtar, säger hon.

Hon skulle kunna få soporna hämtade vid fastighetsgränsen mot extra betalning. En kostnad på 55 kronor per påbörjade tio meter per hämtningstillfälle.

Men för oss skulle det innebära en extra kostnad på 495 eller 770 kronor per hämtningstillfälle, beroende på var vi väljer att ställa vårt säckställ, säger Ylva Larsson.

Nu kräver hon pengarna tillbaka för den avgift hon betalar:

Förra året fick jag soporna hämtade vid tomtgränsen nitton gånger. I år betalar jag lika mycket i avgift, men får ingen hämtning alls på grund av de nya reglerna.

Anna Drakenberg säger att det går att justera fakturan, så att Ylva Larsson betalar från det ställe där hon lämnat soporna.

Ylva Larsson anser att det bästa vore att kommunen anlitade någon på Södermöja som hämtade soporna med fyrhjuling och körde dem till samfällighetens gemensamma brygga vid Möjaström.

Det är en stabil brygga som klarar den här typen av transporter, säger hon.

Anna Drakenberg menar att en sådan lokal lösning inte ingår i kommunens uppdrag. Hon hänvisar till avfallsförordningen:

Det finns ingen formell skyldighet för kommunen att hämta från fastighetsgränsen.