KRÖNIKA. Sommaren må ännu kännas väldigt avlägsen – men nu är det i alla fall dags för ett av de säkraste vårtecken jag känner till: båtmässan. Äntligen får man börja drömma om vind i håret, glittrande hav och salta bad igen.
Men i år har det seglat upp ett mörkt moln på horisonten. Vibriobakterien, en liten bacill som trivs i bräckt vatten och som väntas bli allt vanligare i takt med att Östersjöns ytvattentemperatur stiger som en konsekvens av klimatförändringarna, kan om man har otur orsaka infektionen badsårsfeber. I värsta fall kan det leda till blodförgiftning – sepsis – som är ett livshotande tillstånd.
Sedan några år tillbaka har forskare med hjälp av klimatdata från amerikanska rymdstyrelsen NASA och väderinstitutet NOAA kunnat identifiera riskområden baserat på vattentemperaturer och salthalter, och på så sätt utfärda varningar om när och var bakterieutbrott väntas uppstå.
Men i samband med Trump-administrationens effektiviseringsprogram DOGE, med techmiljardären Elon Musk vid rodret, har tillgången till datat nu försvårats. Häromveckan klev DOGE-representanter in på myndigheterna och började ta kontroll över IT-systemen. “De ställde av alla aktiviteter som har att göra med klimatförändringar. Det finns en stor risk att vi inte får ha det här datat längre. En katastrofal situation”, säger epidemiologen Jan Semenza vid Umeå universitet till Vetenskapsradion (19/2).
Att effektivisera statens verksamheter är säkerligen välbehövligt på många sätt, både i USA och här i Sverige. Men att det är (bland annat) just klimatfrågor som får stryka på foten är ingen slump och inget som man gjort någon hemlighet av. I Project 2025, Trumps projektplan för kommande mandatperiod, beskrivs NOAA till exempel som “en enorm verksamhet som har blivit en av de främsta drivkrafterna bakom klimatlarmindustrin och är därför skadlig för USA:s framtida välstånd.” Myndigheten ska brytas upp i delar och bantas. NOAA är heller inget undantag – Project 2025 genomsyras av kraftigt nedprioriterade miljö- och klimatmål till förmån för fossila bränslen, och hela den amerikanska forskningsvärlden skakas redan av nedskärningar, indragna anslag och stor osäkerhet.
Men när det gäller klimatet så existerar tyvärr inte USA i ett vakuum. Det finns all anledning att även på denna sida Atlanten noga följa vad som sker i effektiviseringsivern “over there”, och kanske framförallt – hitta alternativ. För den lilla vibriobakterien, till exempel, bryr sig föga om nationsgränser.
Själv ska jag nog ta mig ett dopp i helgen, medan isen fortfarande ligger.