Sjöfartsverket bjöd under måndagen in 600 skolungdomar till ett besök på isbrytaren Atle. Tanken med besöket är att inspirera fler att välja att arbeta inom sjöfarten. Branschen behöver anställa över tvåtusen personer de närmaste åren, men har även på längre sikt ett stort behov av att rekrytera kvalificerad personal.
Ungdomarna fick träffa besättningen med befälhavaren Karl Herlin som varit ombord på Atle i tjugo år och aldrig ångrat sitt yrkesval.
– Det är en speciell känsla när man vaknar upp på morgonen och det är gnistrande kallt och allt fungerar som det ska. Sedan kan det också vara otroligt utmanande och häftigt när det är en tuff situation. Med mörker, snöstorm och mycket drivis, säger Herlin.
Han började sin karriär som matros för att sedan vidareutbilda sig till sjöbefäl.
– Först blir man styrman och sedan överstyrman och så småningom kapten. Men för isbrytare krävs det även en särskild behörighet.
Varför ska ungdomar välja det här yrket?
– Det är kul att bryta is, manövrera fartyget och att vara en del av en bra besättning. Men det finns mycket man kan välja på inom sjöfarten. Man kan jobba på en isbrytare, en finlandsfärja eller ett fartyg som fraktar gods över hela världen.
Ungdomarna fick en guidad tur genom fartyget där även representanter för sjösektionen på Chalmers och Linnéuniversitetet fanns på plats och informerade om sina utbildningar. Mest uppskattat var maskinrummet då många var från gymnasieprogram med inriktning på motorer och fordon. Men även högstadieelever hade bjudits in.
– Jag tänkte att det är bra att bjuda in även ungdomar som går på högstadiet så de kanske får upp ögonen för sjöfarten innan de ska göra sina gymnasieval, säger Herlin.