Skolcirkus på halsbrytande höjder

0
3

KRÖNIKA. Rådmansö högstadium ska stängas för elevernas skull. Eftersom skolan saknar tre behöriga lärare menar kommunens politiska ledning att undervisningens kvalité är så usel att en nedläggning är oundviklig. Några andra sakliga argument har inte politikerna levererat även om de gärna lyfter fram diverse positiva bieffekter som de tycker sig se. Som att eleverna nu får ännu fler kompisar. Eller att de nu får chansen att ”gå på stan” så att de kan känna sig vuxna (implikationen av det sist nämnda lämnar jag med varm hand till läsaren att tolka).

I dagens tidning försöker vi reda ut varför just Rådmansö högstadium ska bommas igen på grund av lärarbrist när ytterligare 22 skolor i kommunen har exakt samma problem. Med sina tre obehöriga lärare intar Rådmansö en blygsam plats i statistiken. Bålbro och Elmsta saknar 5 vardera, Hallstavik, Länna, Riala och Roslagsskolan saknar alla 7 och Långsjöskolan ligger i negativ topp med 8 obehöriga lärare.

Så varför just Rådmansö?

Vi ställer frågan till ansvariga politiker men något entydigt svar får vi inte.

Brist på behöriga lärare är ett generellt problem som drabbar hela riket men i Norrtälje har politiken under flera år visat sin oförmåga att hantera skolfrågan. De eviga diskussionerna och kattrakandet har bidragit till att problemet förstärkts. Vilken lärare vågar satsa på en skola som varit ifrågasatt under många år? Nej, då är det säkrare att vända sig till de glesbygdskommuner som accepterar att de är just det och anpassar sin politik efter detta faktum. Där törs man räkna med att även små skolor på öar och i annan glesbygd anses så viktiga för orternas utveckling att de får det stöd som krävs.

Det strukturbeslut för skolan som Norrtäljes ledning fattat ska gälla till 2022. Vill det sig väl kommer inga ytterligare skolor att bommas igen utöver de redan kända men politikerna tar höjd för att saken kan ändras. Om det blir för få elever någonstans. Om det inte uppstår problem med att tillsätta tjänsterna med behöriga lärare. Hur det är med den saken skvallrar statistiken ovan om.

Många Rådmansöbor har hoppats att även Vänsterpartiet ska ställa sig bakom den motion från Moderaterna som föreslår att beslutet om Rådmansö högstadium återtas. Motionen behandlas på kommunfullmäktige den 3 april. Redan nu står det klart att Vänsterpartiet, sin vana trogen, tänker agera stödparti åt den styrande koalitionen även i denna fråga. Därmed faller den möjligheten att rädda skolan.

Det sista halmstrået för Rådmansöbygden, och alla de orter som förlorat eller är nära att mista sina skolor, är nu Moderaterna. Ställer sig partiet bakom kravet på en folkomröstning mot nedläggningen av Norrtäljes småskolor finns det fortfarande hopp. Vad säger du, Kjell Jansson?