Skattereform kan lyfta tung arbetsmarknad

0
3

Sofia Malmström är utbildad matros men jobbar på matbutik. Men om regeringen säger ja till sjöfartsaktörernas förslag om tonnageskatt kan fler jobb vara på väg.

– Som det ser ut nu kan skattereformen införas tidigast den första juli 2016, säger Pia Berglund, vd på Sveriges Redareförening.

I Arbetsförmedlingens senaste prognos från juni hamnar matrosyrket i botten när det gäller möjligheterna att hitta jobb. En som har upplevt den tuffa arbetsmarknaden är Sofia Malmström. Hon är utbildad matros vid Sjömansskolan och tog sin examen för tre år sedan.

– Jag ville bli matros men sen såg marknaden ut som den gjorde. Lärarna förklarade för oss att det såg dåligt ut för sjöfarten och jag började inse att: ”Skit, det kommer bli svårt att få jobb”, säger Sofia Malmström, som idag jobbar på en matbutikskedja.

Svensk sjöfart har under en längre tid haft en nedgång och matrosyrket är bara en av de drabbade yrkesgrupperna. Många rederier har valt att flagga om till länder med bättre skattevillkor. Något som inneburit att det finns färre jobb på den svenska arbetsmarknaden.

– Jag är uppvuxen på sjön. Att jobba i matbutik är okey, men det är inte det jag vill göra. Jag vill ju jobba som matros, säger Sofia Malmström.

Johan Östergren är rektor på Sjömansskolan. Hundra elever går idag på skolan som har sina lokaler på Långholmen i Stockholm.

Har ni funderat på att minska på klasserna?

– Nu ligger klasstorleken på 25 elever. Jag har inte uppfattat att eleverna är oroliga över arbetsmarknaden. Det verkar som det fungerar bra och att det finns en efterfrågan. I somras ringde rederier och frågade efter behöriga lättmatroser. Men mycket är säsongsjobb, säger Johan Östergren.

Hur ser du på matrosyrkets framtid?

– Det kan ju ske förändringar på marknaden. Jag hoppas att ett införande av blå skatt kan ge fler jobb om fler båtar då väljer att flagga svenskt, säger Johan Östergren.

Och många inom sjöfarten väntar just nu på Finansdepartementets beslut om införandet av skattereformen kallad Blå skatt. Reformen väntas ge cirka 18 000 sjöfartsjobb. Den 6 februari lämnades en utredning om Blå skatt till Finansdepartementet. En rad remissinstanser har tillstyrkt förslaget som drivits på av Initiativet Blå skatt; Sveriges redareförening, SEKO Sjöfolk och Sjöbefälen.

Och precis innan sommaren träffade representanter från sjöfarten finansminister Magdalena Anderssons statssekreterare Charlotte Svensson på Finansdepartementet. Initiativet har tryckt på Finansdepartementet för att sjöfarten inte ska missa ännu ett bokföringsår utan den mer konkurrenskraftiga tonnageskatten.

– Vi har väldigt goda indikationer på att det ska bli av. Men vi vågar inte tro på det helt innan vi har det i skrift, säger Pia Berglund, vd på Sveriges Redareförening som tror att svaret kommer vara färdigt under hösten.

När kan skattereformen göras?

– Vi hade hoppats på ett införande redan den 1/1 2016. Men som det ser ut nu blir det tidigast den första juli 2016, säger Pia Berglund.

 

FAKTA/Blå skatt

 

Den blå skatten, tonnageskatten, är en skattereform för sjöfarten i Sverige som har debatterats under tio år. I EU:s sjöfartsländer är liknande tonnageskattesystem redan norm. Reformen innebär att storleken på fartygen bestämmer vilken taxa rederiet ska betala i Sverige. Sveriges redareförening uppskattar att reformen kan ge ca 18 000 nya arbetstillfällen fram till 2020.