Skärgårdsslakteriet får ny ägare

Date:

- Advertisement -

Cecilia Heurlin, delägare i Bistro Sågen och produktionsköket Örätt på Svartsö, har köpt Skärgårdsslakteriet. Det betyder att hon och hennes affärspartners nu driver verksamhet från åker till tallrik.

Skärgårdsslakteriet i Tavastboda är Värmdös och skärgårdens enda slakteri, där djur från öarna i Stockholms skärgård kan tas emot och slaktas. Slakteriet har funnits i 15 år och samarbetar i dag med cirka 40 gårdar runt om på öarna och i kustkommunerna, även gårdar på Mälaröarna.

För Cecilia Heurlin och hennes partner Thomas Molin var köpet främst ett sätt att bevara skärgården levande.

Det var till salu och ingen ville köpa. Och då tyckte vi att det var fruktansvärt synd om man lägger ner ett fungerande slakteri som nästan alla vi skärgårdsbönder slaktar på, säger Cecilia Heurlin.

Slakteriet byggdes 2006 i närheten av Stavsnäs och öppnade året efter. Lokalen har egen brygga för att kunna ta emot djur sjövägen.

Det var Ö-fonden med Henri Tengvall i spetsen som låg bakom projektet. Ö-fonden äger fortfarande lokalen och är hyresvärdar till slakteriet.

Affärsidén är att leverera skärgårdskött från djur som rört sig fritt på ett naturligt bete. Varumärket Ö-märkt står för att köttet är lokalt, hängmörat och spårbart för kunderna.

Bland kunderna finns bland annat privatpersoner, restauranger och bönderna själva.

Slakteriet har nu tre anställda. Tidigare ägare var Oscar Ehlin. Han tog över driften av slakteriet 2019 ihop med kollegan Arvydas Santa. Både två hade då jobbat i slakteriet flera år innan de fick erbjudande om att ta över verksamheten.

Oscar Ehlin kommer fortsätta att slakta.

Kunskapen om hur man driver ett slakteri är inget man snyter ur näsan, säger Cecilia Heurlin.

Att Oscar jobbar vidare med oss var en förutsättning för att kunna köpa verksamheten.

Lotten Andersson, ordförande i Ö-fonden, som är fastighetsägare och hyresvärd, är glad över att Cecilia Heurlin och Thomas Molin tar över.

Vi ser fördelarna med att de både är bönder, skärgårdsbor och vana entreprenörer, säger hon.

Skärgårdsslakteriet har enligt senaste bokslutet 2024 bra kassalikviditet och mycket bra soliditet, men går med förlust.

Hur ska ni vända det?

Med bra personal och nära samarbeten framför allt med bönderna kan vi klara av detta, säger Cecilia Heurlin.

Att tidigare ägare och andra runt omkring finns kvar för rådfrågning är också viktigt. Sedan gäller det väl bara att ligga i, jobba hårt och planera väl så ska det nog fungera.

Sedan tidigare äger Cecilia Heurlin och Thomas Molin ett lantbruk på Svartsö. Cecilia Heurlin äger och driver också restaurangen Sågen och Örätt – ett företag som levererar färdiglagad mat – tillsammans med Lena Salomonsson och Catarina Zederman.

Populärt

Fler artiklar i samma kategori
Related

Semester med tråkig trend

KRÖNIKA. Högsommaren närmar sig med stormsteg och på öarna...

Två döms efter allvarlig incident

Efter att robotbåten R142 Ystad var nära att kollidera med Waxholmsbolagets fartyg Silverpilen döms nu två personer i besättningen för vårdslöshet i sjötrafik.

Runmarö lämnar bredbandssamarbete

Det stora bredbandsnätet Stockholms Skärgårdsnät, som sträcker sig över Harö, Runmarö, Nämdö och Ornö, kommer att tappa hundratals kunder när Runmarös bredbandsförening väljer att lämna samarbetet.

Byalaget får köpa polishuset

Nu är det klart: Arholma byalag får köpa det gamla polishuset på ön av Norrtälje kommun.