Skärgården kan få utökad trafik

0
1

 

Utökad trafik med ungefär fem procent, det föreslår trafikförvaltningen i den förstudie som ska ligga till grund för den kommande sjötrafikupphandlingen. Den 7 oktober ska politikerna ta ställning till förslaget. 

Jämfört med de senaste årens fullsatta möten var förra veckans trafikrådsmöte med Skärgårdens trafikantförening en mycket stillsam tillställning. Även om det finns kritik också mot den nya upphandling som nu börjar ta form är tongångarna betydligt mer positiva.

– Processen har fungerat tämligen väl så här långt. Och det märks att det är trafikförvaltningens tjänstemän och inte inhyrda konsulter som jobbar med det här nu, det är en helt annan kvalitet, säger trafikantföreningens Lars Berglöf.

Fortfarande ställer sig föreningen dock frågande till den geografiska uppdelningen, även om man nu delat upp det i sex områden i stället för tre, vilket föreslogs i den så hårt kritiserade upphandling som avbröts i höstas. Samtidigt noterar Berglöf att förvaltningens tjänstemän nu poängterar att de sex områdena inte utgör några strikta gränser.

– Fartygen kommer att röra sig fritt mellan områdena, sa Christian Johansson när han redogjorde för innehållet i den förstudie man nu överlämnat till politikerna i landstingets trafiknämnd.

Trafikantföreningen vill även att det mindre tonnaget, med kompletterande taxibåtsturer och liknande, upphandlas separat så att skärgårdens små entreprenörer inte tvingas bli underleverantörer till de stora entreprenörerna.

Utgångspunkten i tjänstemännens förslag är att trafiken ska utgå från 2013 års tidtabeller, som kompletteras med ytterligare 3 000 timmars trafik. Det motsvarar ungefär fem procent av dagens trafikutbud och skulle innebära att man når upp till den standard som stipuleras i den så kallade Rufsen; Stockholmsregionens officiella utvecklingsprogram. Dessutom kan man då tillmötesgå några av de mest angelägna önskemålen om förbättrad trafik.

Vad en sådan utökning av trafiken beräknas kosta tillhör de hemligstämplade delarna av förslaget och det är politikerna i trafiknämnden som fattar det slutgiltiga beslutet. Dels genom att godkänna tjänstemännens förstudie men också genom att fatta ett så kallat anskaffningsbeslut, där de ekonomiska ramarna för upphandlingen anges.

Förstudien stod på dagordningen under förra veckans trafiknämnd men bordlades då. Nästa nämnd hålls den 7 oktober och då hoppas tjänstemännen att politikerna godkänner förstudien – som anger den huvudsakliga inriktningen för sjötrafikupphandlingen – samt fattar ett anskaffningsbeslut.

När dessa beslut finns påbörjas arbetet med att ta fram själva upphandlingsunderlaget, eller förfrågningsunderlaget som det officiellt kallas.

– Hittills har det här varit en väldigt öppen och transparent process, men upphandlingsprocessen är belagd med sekretess, förklarade trafikchef Göran Malmsten.

Enligt den preliminära planen ska politikerna godkänna förfrågningsunderlaget i februari 2015, och fatta tilldelningsbeslut i november samma år. Trafikstart med de nya entreprenörerna kan tidigast ske i april 2016. Men det är ett tajt tidsschema och om något beslut på vägen försenas, kan det hela komma att förskjutas.