Sjöfartsverkets nya avgiftsmodell kritiseras

0
1

Nu är förslaget om nya farledsavgifter klart. Men den nya modellen har kritiserats hårt av branschen, som menar att den är kontraproduktiv och otydlig.
– Detta har inte skett i dialog med näringen, säger Rikard Engström på Svensk Sjöfart.

Sjöfartsverket har på uppdrag av regeringen tagit fram en ny modell för de farleds- och lotsningsavgifter som betalas av handelssjöfarten. Enligt Sjöfartsverket syftar den nya modellen till att göra avgiftsberäkningarna mindre komplicerade.

– Det ska vara enkelt för transportköparna och sjöfartsnäringen att förutse kostnaderna, säger Ove Eriksson, direktör för affärsavdelningen på Sjöfartsverket.

Förslaget kritiseras dock på flera punkter.

– Sjöfartsverket hävdar att den nya modellen ska vara kostnadsneutral jämfört med den tidigare, men när vi räknar kan vi inte alls se att det blir så, säger Rikard Engström, vice vd på Svensk Sjöfart.

Det handlar till stor del om de miljöstyrande parametrarna, där avgifterna styrs av en klassificering enligt Clean Shipping Index (CSI). Men spelreglerna kring indexet är ännu oklara, och huruvida man blir en vinnare eller förlorare på den nya modellen har redan skapat förvirring hos rederierna.

– Sjöfartsverket har antagit att vi når upp till vissa saker som vi inte gör, vilket leder till olika beräkningar och resultat, säger Hans Friberg, miljö- och säkerhetstalesperson på Tallink Silja, ett av rederierna som hamnat i kläm.

– De hävdar att vi vinner på de nya avgifterna men det anser inte vi att vi gör. Om inte ens Sjöfartsverket kan redogöra för om avgifterna kommer höjas eller sänkas känns det inte som något lyckat system. Det är dåligt genomarbetat.

Rikard Engström menar också att miljöklassificeringen riskerar att motverka sitt syfte:

– Många skulle få en så pass höjd avgift att det skapar incitament att stänga av katalysatorerna, vilket tvärtemot syftet leder till mer utsläpp.

– Vi hoppas på att man kommer göra ett omtag och involvera branschen i processen, säger Rikard Engström.

– I grund och botten är vi positiva till ett miljödifferentierat avgiftssystem.

Ove Eriksson på Sjöfartsverket vidhåller att modellen i nuvarande form är bra och transparent. Däremot säger han att vissa justeringar i just miljöindexparametern kan komma att göras.

– En del har sett kontraproduktiva effekter och det är givetvis inte meningen.

Varför stressa igenom detta?

– Vi tycker inte att vi har stressat, vi har hållit på med detta länge och har haft åtskilliga samtal med näringen. Det är klart att branschen inte tycker om farledsavgifter men det är ett politiskt ställningstagande och inget som Sjöfartsverket kan påverka.

Det nya avgiftsförslaget är för närvarande inlämnat för godkännande av EU-kommissionen. Enligt plan ska det träda i kraft januari 2017.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here