Själfullt skapande på Vindö

0
2

På Vindö håller Gabriella Huss på att bygga upp en större hemmaodling med fokus på hållbarhet. Utifrån tanken att det är kul att arbeta tillsammans bjöd hon in alla som ville komma till en odlingsdag i gemenskap.

Att samlas och tillsammans bruka jorden på ett hållbart sätt är ett allt populärare sätt för människor att umgås. Syftet är inte bara att få en god skörd utan även att stärka den biologiska mångfalden och våra sociala relationer. I Stockholm har till exempel det allmännyttiga bostadsbolaget Familjebostäder tagit fram ett direktiv om att man ska arbeta med stadsodlingar i sin verksamhet. Stockholms stad erbjuder också människor möjlighet att odla på kommunal mark. Urban Futures, med säte i Göteborg, är ett annat projekt med syfte med att utveckla grönare städer.

12 P1190830En som ganska nyligen börjat med odlingar är Gabriella Huss på Vindö. Hon har ett stort intresse för hållbarhet och miljö och när hon för ett år sedan fick möjlighet att hyra ett hus på Vindö var det utifrån förutsättning att hon skulle få odla på tomten. Efter att i praktiken fått fria händer från ägarna så satte hon spaden i gräsmattan. Under hösten förra året bjöd hon in vänner och andra intresserade att hjälpa henne skapa odlingen. Intresset blev stort och stora delar av det som tidigare var gräsmatta hade blivit odlingsbar mark. I strålande majväder hölls nästa träff. Nu var det dags att börja bruka marken på allvar.

2015 byggde jag upp min första trädgård. Jag kunde absolut ingenting. Jag hade väl ungefär 40 olika bäddar. Jag minns att jag jobbade på natten med helljuset från bilen på för att jag tyckte det var så roligt, jag kunde bara inte sluta, säger Gabriella Huss.

När Skärgården är på plats håller ett femtontal personer på för fullt med att gräva och plantera olika grödor. Intill en liten damm har Gabriella Huss byggt ett hönshus.

Att ha höns är mysigt och ger ägg, men det ger också näring till jorden.

Gabriella Huss odlingar är ekologiska och genomsyrade av ett kretsloppstänk.

12 P1190796Att inte utarma jorden är jätteviktigt för mig. Jag vill jobba mer med självförsörjning och förstå hur vi tar hand om vår jord och vad det innebär med vad vi stoppar i oss. För mig handlar det också om ett existentiellt perspektiv, att mänskligheten tappat respekten för moder jord. Den föder och när oss men vi behandlar den på ett girigt sätt.

En del i kretsloppstänkandet är att ta vara på de resurser som finns.

Jag bor bredvid en hästgård och grannens gödsel är jätteviktig för mig och han är glad för han slipper transportera bort det.  Jag gör också jord av allt köksavfall, berättar hon.

Att anlägga en stor odling innebär en hel del jobb men Gabriella Huss ser det inte som något krävande arbete.

Jobbar man med permakultur och täckodling så kräver det mindre insats än ett mer gammaldags synsätt. Jag vill tillföra så lite vatten som möjligt, som särskilt här i skärgården är en begränsad resurs. Täckodling ger högre fukthalt och jag behöver inte gå runt och vattna hela tiden. För mig finns det inget i det här som drar energi, utan jag får energi.

Men att samla vänner och bekanta för att bygga en trädgård tillsammans var ingen självklarhet.

12 P1190782När jag skulle be andra om hjälp med min trädgård undrade jag om någon ville ställa upp. Bevisligen gick det. Gud vad härligt att du bjuder in till det här, tyckte en person. En gammal kollega som jag inte träffat på sju-åtta år  blev så glad över inbjudan, hon längtade efter att få träffa nya människor, det var därför hon kom idag. Varför skulle man inte vilja möta människor och skapa något som har en värdefull riktning? Vem som helst som är här idag kan komma hit senare och få grödor, det här är inte bara mitt. Nästa gång är det jag som är hos dem, vi hjälper varandra i olika projekt, säger Gabriella Huss.

I planteringarna håller man på att sätta ut kål i olika varianter. Ett växthus för tomater och kryddväxter ska göras i ordning. På andra sidan tomten står Per Westberg och glatt diskuterar med Åsa Nordin om utformningen på potatisfårorna.

Äh det är nog inte så noga, säger han och drar upp jorden med en kratta.

Per Westberg kallar sig själv glad amatör och har kommit för att få mer inspiration till att själva börja odla.

Det är härligt att få göra saker tillsammans. Att få jobba med jord och händer känns konkret och skönt. Det något som jag mår bra av. Det här skapar energi och det gör att tröskeln att starta själv inte blir så stor, säger han.

12 image4Efter en stunds arbete samlas alla till en välförtjänt lunch i den vackra försommarsolen. Senare under eftermiddagen blir det livemusik med bandet Ninja Coladas. Delad glädje är dubbel glädje, sägs det och den känslan infinner sig definitivt under dagen. Gabriella Huss säger att hon gärna anordnar fler träffar framöver.

Jag tänker att man också bjuder in till att skörda. Kanske inte som arbetsdag, men det vore härligt att fira det vi tillsammans skapat och ha en fin kväll tillsammans. Jag kan nog inte tänka mig att inte ha den här typen av dagar igen.