Singöbor vill ta tillbaka sin skola

Date:

- Advertisement -

Sedan länge vill Singö bygdegårdsförening ta över öns nedlagda skola från Norrtälje kommun för att säkra dess framtid som kulturellt nav för bygden. Trots flera kontaktförsök har inte kommunen hörs av men nu ska parterna mötas för att diskutera om, och hur, Singöborna kan få tillbaka byggnaden som de en gång skänkte till kommunen.

Att Singö bygdegårdsförening, som funnits i drygt 80 år, ska ta över Singö skola har varit på tal under en längre tid. På ett stormöte i våras samlades cirka 50 personer som kom  fram till att man vill att skolan ska ges tillbaka till ön och bygdegårdsföreningen.

– Vi har många ideer om hur man kan kombinera företagande, besöksnäring och utbildningsverksamhet med nån typ av fast uthyrning. Vi vill skapa mötes- och arbetsplatser lokalt. Skulle skolan säljas till högstbjudande, finns risken att en av de mest strategiska platserna på ön, som är betydelsefull för så många, försvinner. Vi vill veta vad politikerna har för intentioner för skolan, säger Sarah Thorsaeus, Singöbo och en av de drivande i frågan.

Efter mötet skickade föreningen en skrivelse till kommunen med önskan om ett möte för att diskutera ett övertagande, men inget svar kom och i november skickades en reviderad skrivelse med samma önskan. I väntan på svar har man redan ordnat en rad aktiviteter. Bland annat har en ungdomsgrupp i bygdegårdsföreningen hyrt skolmatsalen under oktober-december.

– Två dagar i veckan är det öppet för alla som vill komma. Vi har haft cirkusskola, disko, filmvisningar, pysseldagar med mera och det har varit jättevälbesökt. Det har kommit folk från Grisslehamn och Älmsta och Norrtälje. Allting behöver inte centraliseras. Det skulle vara så kul om man lika gärna kunde åka till Singö för att göra en fritidsaktivitet istället för Norrtälje, säger Sarah Thorsaeus.

Skolbyggnaden i sig är ett bevis på Singöbornas driftighet. Den byggdes på 1800-talet av öborna själva och skänktes till kommunen som gåva.

– Öborna tyckte att det var så viktigt att barnen fick utbildning, för att få en annan framtid än vad föräldrarna hade haft. Så skolan har ett väldigt viktigt symbolvärde. När affären lade ner gick vi också ihop, skrapade ihop ett aktiekapital och byggde en helt ny affär som nu drivs av en extern handlare. Vi är vana att ro ihop stora avancerade projekt tillsammans. Prio ett är att se till att skolan kommer tillbaks i öns ägo och prio två är att se över hur vi kan få ekonomisk bäring på den, säger Sarah Thorseus.

Enligt Olle Jansson (S) ordförande i barn- och skolnämnden ska en diskussion inledas i början av nästa år, men säger att frågan är komplicerad.

– Vi ska ha en diskussion i kommunledningen och träffa Singö bygdegårdsförening den 22:a januari. Det finns regler att ta hänsyn till – man får inte ge eller skänka bort egendom till enskilda personer. Vi vill säkerställa att byggnaden kommer bygden till del på ett långsiktigt sätt.

Populärt

Fler artiklar i samma kategori
Related

Sex båtlinjer ska elektrifieras

Sjötrafik. Fram till 2035 ska pendelbåtar vara elektriska. Region Stockholms...

Vaxholm ska vara ett nav i Stockholms skärgård

Vaxholm är en fantastisk resurs för Stockholms skärgård. Och...

Närtrafik skulle kunna öka tillgången till transporter i skärgården.

I dag påverkas många skärgårdsbors livssituation av tillgången –...

Vattenbrist hotar skärgården

Det kan bli brist på vatten på öarna i sommar. Grundvattennivåerna i skärgården är långt under de normala för årstiden.