Sanering av asbest kan bli dyr vid rivning av Norrbergsskolan

0
3

Nu seglar en ny het fråga upp i Vaxholm. Den här gången gäller det sanering av asbest vid den beslutade rivningen av Norrrbergsskolan.

Efter att den moderatledda alliansen i Vaxholm beslutade om rivning av Norrbergsskolan till förmån för ett bostadsområde har debatten fortsatt att vara het i Vaxholm.

En av dem som engagerar sig i frågan är Christopher Day, Waxholmspartiet och tidigare miljökonsult.

Han anser att det nuvarande kommunstyret försöker sopa frågan om asbestproblem vid rivning under mattan.

– Vi har länge tryckt på om detta, men har svårt att få ut viktig information. Asbest är enormt farligt när materialet rivs och det dammar. Rivningsmaterial från bygget kommer att forslas igenom Vaxholm och dessutom ligger det en skola i närheten där jag och andra har barn, säger Christopher Day, som undrar hur de styrande i kommunen har kunnat fatta beslut om rivning om de inte vet hur mycket asbest som finns i Norrbergsskolan och vad det kommer att kosta att sanera. 

På kommunens exploateringsenhet säger byggprojektledaren Tom Thorell att det ännu inte är klarlagt exakt hur mycket det kommer att kosta att riva Norrbergsskolan. Projektet håller på att upphandlas av kommunen och anbuden är än så länge hemliga. På kommunstyrelsens sammanträde den 2 maj räknar han med att kommunens politiker ska ha ett material att ta ställning till.

– Fram till dess kan vi inte säga något om kostnaderna. Men vi är observanta på asbestproblematiken och det ingår i den rapport vi har fått av konsultföretaget Bjerking, försäkrar han.

Teknikkonsulter på företaget Bjerking gjorde 2017 en rapport till kommunen om vad som väntar vid rivning av Norrbergsskolan. I rapporten visar materialinventeringen att det finns asbest i Norrbergsskolan. Exakt hur mycket är ännu oklart. Asbest är förbjudet sedan 1980-talet eftersom asbestdamm kan orsaka cancer. Materialet var mycket vanligt under de åren Norrbergsskolan byggdes. De farliga partiklarna frigörs vid rivning. Därför är det krav att rivningsföretag har tillstånd av Arbetsmiljöverket för att kunna sanera asbest. Bjerking skriver tydligt i sin rapport att ”Rivning och sanering av asbest ska utföras innan annat bygg- eller rivningsarbete påbörjas, i berörda delar av byggnaden.”