Under fredagen avslutades rättegången mot föraren av taxibåten Sunni som kolliderade med Viking Lines finlandsfärja Viking Grace utanför Marö under påskaftonen i fjol.
Kammaråklagare Stefan Creutz ville att den åtalade, Anders Waldvik, skulle dömas till dagsböter för vårdslöshet i sjötrafik och till följd av detta för att ha vållat kroppskada på sina två passagerare. Vid händelsen ådrog sig båda sår -och klämskador och har därefter också behandlats för traumatiska besvär.
Försvaren, advokat Tomas Nilsson, ville dock helt fria Waldvik och lägger också en stor del av skulden på att händelseförloppet fick sådana dramatiska följder på Viking Grace.
– Bryggbefälet visade häpnadsväckande passivitet. De såg taxibåten såväl på radar som visuellt men bestämde sig ändå för att inte bry sig, sa Tomas Nilsson.
Åklagaren menade att taxibåtens förare brustit dels i utkik och dels att han hållit för hög ( ”ej säker”) fart med tanke på den dimma som rådde i den trånga farleden. Och därför väjde han inte för den stora finlandsfärjan, som kom från styrbord, vilket sammantaget innebar ”oaktsamhet i sjötrafik”.
Om ett fartyg av en eller annan anledning inte uppför sig ”normalt” förpliktar det enligt internationella sjövägsregler ett annat fartyg – i det här fallet Viking Grace- att vidta en rad åtgärder för att undvika en kollision, påpekade försvaret.
Varför taxibåtens förare inte såg Viking Grace på sin radar är fortfarande ett mysterium.
Enligt Statens haverikommission kan man, även om det verkar föga troligt, inte utesluta ett momentant fel, ett kort tekniskt glapp av något slag.
– Bara detta räcker för att fria Waldvik, ansåg försvaret,
Enligt försvaret höll Viking Grace inte tillräcklig uppsikt över sina radarskärmar. Trots att man visuellt iakttagit taxibåten under relativt lång tid (det talades om 10-13 sekunder eller 200-350 meter) och trots att man noterat två små radarekon lade man inte ut en bäringslinjal för att fastställa att ett av ekona (Sunni) låg på skärande kollisionskurs, man försökte inte ens ge uppmärksamhetssignal.
– Vaktstyrmannen hade enkelt kunna undvika olyckan om han med pekfingret tryckt på den knapp han hade vid sidan om sin fåtölj för att ge en eller flera uppmärksamhetssignaler. Han avstod från den möjligheten genom att inte använda den föga ansträngande kroppsrörelse, som knapptryckningen inneburit. Häpnadsväckande, sa advokat Nilsson.
Svaret – om det berodde på en attitydsfråga eller om det var ett misstag – lät han dock hänga i luften.
Flera åhörare fick känslan att detta var ett mål: David (Sunni) mot Goliat (Viking Grace).
– Waldvik var inte i alla avseenden tillräckligt fokuserad när han körde taxibåten i den trånga farleden i det aktuella vädret. De eventuella brister som Viking Grace stod för bör inte påverka målet och Waldviks ansvar, det som åtalet gällde, menade åklagaren.
Om Viking Grace brister är av den arten att åklagarens misstanke om brott förstärks och att ett eventuellt åtal även riktas mot en eller flera på Viking Grace är under kompletterande polisutredning. Förundersökningen pågår.
Dom i målet mot taxibåten faller den 11 september.
TORSTEN BLOMQUIST