Rännor och isar värnas

0
4

Vintern är här på allvar och på flera håll i skärgården har nu isen lagt sig, till glädje för många. Men en istäckt skärgård ställer krav på aktsamhet för både de som rör sig ovanpå den och de som bryter den.

Skridskoåkare, isfiskare, svävare och fyrhjulingar – en isbelagd skärgård öppnar upp för andra möjligheter jämfört med sommarens öppna farvatten. Att den blir tillgänglig för fler än bara båtar är det många som längtat efter och visst är det fantastiskt att sträcka ut i övärlden på ett par långfärdsskridskor. Men snabbt kan glädjen bytas mot panik om man plötsligt befinner sig på fel sida om en oväntad isränna, eller ännu värre däri. Därför finns en del skrivna och oskrivna regler kring hur isen egentligen bör hanteras av den som färdas på den.

När det kommer till sjötrafiken, ombeds alla rederier som trafikerar Waxholmsbolagets trafikområde att hålla sig till de rännor som redan brutits. 

– Att bryta isrännor till platser som inte nås av Waxholmsbåtarna är självklart inget hinder, men det är en stor fördel om Waxholmsbolagets isrännor används så långt detta är praktiskt möjligt, säger Hans Andersson på Sjöblick AB, som sköter Waxholmsbolagets nautiska ärenden. 

– Samtidigt vill vi påpeka vikten av att vara varsamma om isrännorna. Det innebär till exempel att inte hålla för hög fart i isrännan så att flak bryts loss i kanterna, samt vid befintliga svävarövergångar hålla en låg fart och göra en så smal ränna som möjlig. Det är mycket lätt att förstöra is och det kan ta lång tid innan den återhämtar sig, fortsätter han.

På vissa håll förekommer att boende på öar etablerar vägar över isen för att till exempel kunna ta sig in till fastlandet eller över ett sund. Exempel är vid Möjaström och Örsö strömmar. Ibland kan det utföras hastighetsrestriktioner eller förbud mot att bryta fast is som ligger, för att man ska kunna använda den för transporter. Det är länsstyrelsen eller Sjöfartsverket som utfärdar dessa förbud, som meddelas i form av temporära notiser i Underrättelser för sjöfarande (Ufs). Ska man röra sig med båt i skärgården uppmanas man även att ta reda på lokala användningsområden för isen, till exempel ställen där det brukar plogas skridskobanor.

I södra delen av skärgården kring Berga, Muskö och Utö förekommer det att Försvarsmakten bryter egna rännor för sin verksamhet. De skall informera om dessa i förväg, men i januari 2016 omkom en man sedan han åkt ner i en ränna som brutits där utan att informationen hunnit gå ut. Amfibieregementet Berga meddelade i förra veckan på sin facebooksida att en ränna mellan Berga och Utö (Näsudden, Kyrkviken) skulle brytas.

Fakta/Isinformation

• Rekommendationer för sjötrafik i skärgårdar under isförhållanden finns i Underrättelser för sjöfarande Allmänna upplysningar (Ufs A) på sjofartsverket.se.

• Brutna isrännor bör rapporteras till Sveriges Radio P4 Trafikredaktionen samt till Skridskonätet i enlighet med riktlinjer i Ufs A.

* På skridsko.net publiceras information om var rännor brutits och kommer att brytas i närtid.

• På issakerhet.se finns information och tips för den som vill röra sig på isen.