Pengar och status till skärgårdssamarbete

0
4

Med stärkt status och stärkt ekonomi tar det Nordiska skärgårdssamarbetet nu sats inför det kommande året.

– Det har fått lite nytändning och det är väldigt roligt, säger samarbetsstyrelsens ordförande Lena Nyberg.

 Det Nordiska skärgårdssamarbetet omfattar skärgårdarna i Stockholms och Uppsala län samt skärgårdsdelarna av Åland, Åbo och Nyland i Finland. Tidigare har samarbetet haft status som gränskommitté, något som Nordiska ministerrådet beslutar om, men för ett par år sedan blev man av med denna position.

– Man kanske inte tyckte att skärgårdssamarbetet fick tillräckligt mycket uträttat, säger Skärgårdsstiftelsens vd Lena Nyberg.

Det var dock före hennes tid och sedan dess har samarbetet fått en ny styrelse – med Lena Nyberg som ordförande – anställt en ny samarbetschef och arrangerat en rad aktiviteter. Och i oktober förra året beslutade Nordiska ministerrådet att åter utse skärgårdssamarbetet till gränskommitté. Förutom den stärkta statusen innebär det ett årligt anslag på 400 000 danska kronor, ungefär 470 000 svenska kronor.

– Under det här året kommer vi jobba mycket med att bevaka den kommande programperioden, berättar Lena Nyberg

Alltså de program som kommer att styra hur EU:s fondpengar ska användas under programperioden 2014–2020.

– Vi är ju måna om att så mycket som möjligt av de här EU-medlen ska komma skärgården till del.

Bland annat planerar man en konferens där potentiella partners som kan tänkas gå samman och söka stöd ur de nya programmen, kan mötas och nätverka.

– Men vi har också sagt att vi under det kommande året ska fokusera på barn och ungdomar, fortsätter Lena Nyberg.

Det nyss avslutade projektet Young voices, som drevs av Skärgårdsstiftelsen, visade bland annat att en av de frågor som unga skärgårdsbor betraktar som den allra viktigaste är hur man ska sysselsätta sig i skärgården i framtiden.

– Och vi har sagt att vi ska försöka lyfta den frågan även i det nordiska skärgårdssamarbetet.

En gränskommitté beskriver Lena Nyberg som ”ett organiserat samarbete kring frågor där man kan se att samverkan över de nordiska gränserna förstärker det arbete man gör.” Som exempel på sådana frågor nämner hon, utöver ovanstående, miljöfrågor och ekologisk hållbarhet liksom social och ekonomisk hållbarhet. Under det gångna året har man, bland annat genom att arrangera seminarier, arbetat för att främja entreprenörskap och utveckla besöksnäringen i skärgårdarna. Man har även tagit fram en rapport om fiske.

– Fisket är ju inte bara fiskerinäringen utan också grunden för en del av turismen.

Nu arbetar man med att ta fram en verksamhetsplan för det kommande året.

– Sammanfattningsvis kan man väl säga att vi har försökt hosta upp det nordiska skärgårdssamarbetet under ett par år nu och det har fått lite nytändning. Det är väldigt roligt.