Påldäck grunden till ny jättepir

0
1

 

Ett enormt påldäck i vattnet utgör grunden till det största bygget på 100 år för Stockholms hamnar. År 2016 kommer nya Värtahamnen att stå klar, ett projekt som nu har kommit halvvägs. 

 

Från att inte ha gjort några större infrastrukturella satsningar på 100 år pågår just nu  tre jätteprojekt för Stockholms hamnar. Dels utbyggnaden av Kappellskär, dels Norvik vars miljötillståndsprocess ännu inte är klar, och dels den enorma utbyggnaden av Värtahamnen där arbetet med grundläggningen nu har kommit halvvägs.

Totalt handlar det om kostnader på sju miljarder kronor för stadens hamnbolag.

– Men det är lönsamt i förlängningen, säger Stockholm hamnars projektchef Per Ling-Vannerus som i förra veckan visade upp det stora område i Värtahamnen som år 2016 ska kunna husera fem passagerarfärjor vid kaj.

Arbetet består för närvarande i att upp till 50 meter långa stålrör vibreras ner på havsbotten, allt för att skapa den nya yta som kommer att utgöra kajen.

Från början var tanken att fundamentet skulle byggas av tunnelberg från Norra länkenbygget, men riskerna för negativa miljökonsekvenser gjorde att man valde att bygga ett påldäck i stället.

Stålrören, av 22 millimeter tjockt gods, är en meter i diameter och vibreras ner genom bottensedimenten cirka 25 meter tills de når berget, med hjälp av resonansfri vibrering. När rören är nere förses de med betongtoppar, varpå stora betongfundament, 8 gånger 8 meter, placeras mellan dem, gjuts ihop och bildar ett betongdäck. Ytan täcks sedan med 1,5 meter grus där ledningar, elanslutningar, miljölösningar och liknande kan grävas ner, och vips så har Stockholms hamnar en gedigen ny kaj under vilken vatten och strömmar kan röra sig fritt. Pirens tekniska livslängd är beräknad till 120 år.

Det nya påldäcket, som bara det är 65 000 kvadratmeter stort, gör att Värtahamnens pir blir totalt 85 000 kvadratmeter. Formen förändras från utdragen till mer fyrkantig.

– Storleken innebär att piren kommer att hamna lika nära Lidingölandet som Frihamnspiren. Det hade vi aldrig fått göra i Stockholmsbassängen, men här är trafiken uteslutande av yrkeskaraktär, säger Per Ling-Vannerus.

11 gubbarDärmed kan tre kajlägen bli fem, i huvudsak avsedda för Tallink/Siljafärjorna, men kajen är även öppen för andra fartyg. De planerade rutterna är Åbo, Helsingfors, Tallinn och Riga. En ny terminal i fyra våningar ska även byggas på piren.

Nära 80 procent av finansieringen, på totalt 2,8 miljarder, kommer från Stockholms stad finansierat av byggrätter i Norra Djurgårdsstaden liksom nya affärs- och bostadskvarter i Södra värtan.

– Stockholms hamnar har inte gjort något så här stort på 100 år, sedan gör vi detta. Det är en stor utmaning, men det är det som gör det roligt, säger Per Ling-Vannerus.

 

Fakta/Nya Värtahamnen

• 8-11 meter djup, med fem kajlägen. Längsta färjeläget är 270 meter.

• Piren byggs ut med ett 65 000 kvadratmeter stort påldäck och 20 000 kvadratmeter fylld yta. Hamnytan blir totalt 131 000 kvadratmeter.

• Ny passagerarterminal i fyra våningar.

• Beräknad kostnad är 2,8 miljarder kronor. 120 miljoner kronor kommer från EU i form av stöd till transportflöden.

• På sikt ska oljeverksamheten på Loudden flyttas. Containerverksamheten i Frihamnen ska även flyttas till Norvik i Nynäshamn.