Paddling och blues på Runmarö

0
3

För fem år sedan visste hon inte att sporten SUP fanns. I dag, fem år senare, står Lena Haglund på ”Runmarö varv goes Blues” och håller i en prova-på-kurs i regnet.

Några ensamma regndroppar faller ner på Lena Haglund och sonen Pelle. I våtdräkter står de utanför sitt hus på Runmarö. De samlar ihop brädor, våtdräkter och flytvästar. Om en halvtimme är det dags för arrangemanget ”Runmarö varv goes Blues”. Kombinationen SUP, Stand Up Paddling, och sextiotalsblues är oväntad men fantastisk. Och alldeles logisk. Men för att ni ska förstå hur vi hamnade här spolar vi tillbaka några år.

2010 är Lena Haglund frilansande journalist på jakt efter spännande resor att bygga till reportage. En surfarkompis frågar om hon vill göra ett reportage om SUP i USA. Som många andra vet hon inte vad SUP är, så hon goo12 Lena_Bildtext1glar, lär sig att SUP är en sport där man står upp och paddlar på en bräda, skaffar sig kontakter och åker till Hawaii. Där blir hon frälst! Eftersom sporten är mycket liten, nästintill okänd i Sverige, blir Lena snabbt riktigt bra på SUP. Efter något år kammar hon hem en guldmedalj i långdistans i SUP-SM. Hon håller kurser och plötsligt har sporten blivit en väldigt stor, del av hennes liv.

– Jag gick igång på SUP direkt. Jag kände att så som vi bor, i skärgården vid vattnet, är den här sporten perfekt. Ena dan gör jag en meditativ tur i soluppgången, nästa blir det ett stenhårt träningspass. Det är en fantastisk träningsform för hela kroppen, där man glömmer bort att man tränar samtidigt som man får vara ute i naturen. Sen jag började har jag blivit mycket starkare både fysiskt och psykiskt, säger Lena Haglund.

Så här står vi då, en lördag i sommarregnet. Runmaröbon John Hammarström har tömt sitt varv på båtar. Gänget på varvet har sopat och byggt upp en scen. Oljefat har blivit barbord. En gaffeltruck har blivit rekvisita. Alla bidrar med det man kan till öns nya arrangemang. De insamlade pengarna går till Parkinsonfonden. Låttas bageri bidrar med fika och förband. Och nu är John Hammarströms grannar Lena och Pelle Haglund på plats med sina brä12 bildtext4dor.

Två konsertbesökare står intill och tittar nyfiket på brädorna.

– Gå och hämta bikinin då, säger Gino Holm och flinar mot Maj Johanneson.

– Men tänk om jag ramlar i då!

– Då blir du blöt!

Några käcka barnfamiljer anländer till platsen. Lena instruerar dem hur de ska paddla och snart är de i vattnet. Tolvåriga Emma Haglund och Gabriella Ehn hukar på brädorna när de drar iväg mot några vass. Gabriellas mamma får däremot kläm på brädan direkt och ställer sig upp.

– Bra mamma! Ropar en stolt dotter bortifrån vassen.

12 pelle_bildtext2Tolvåriga Pelle Haglund står på land och assisterar mamma Lena med brädorna. Sedan fyra år tillbaka tävlar han i SUP precis som hon. Han är ofta ute på brädan med sina kompisar från Runmarö. Och ibland tar han brädan ut med sin mamma för att äta lunch.

– Vi brukar paddla ut och dra upp brädan på en liten holme mitt ute i vattnet och äta mackor, säger Pelle Haglund.

Ute vid varvet syns familjerna Haglund och Ehn som är på väg tillbaka. Emma Haglunds långa hår droppar när hon kommer upp på land och hon skyndar iväg för att värma sig.

– Jag ramlade12 bildtext6 i två gånger, säger hon och ställer upp på en bild för tidningen med sin vän.

Familjerna drar av sig våtdräkterna och jämför sina upplevelser. De kommer fram till att musklerna ömmar och att det var tur att vattnet var så stilla. En bit bort hörs ljudet av en svart minibuss med en Hagströmlogga på sidan. Bluesbandet Sky High och gitarristen Clas Yngström anländer till platsen för att kolla ljudet. Lena Haglund börjar packa ihop SUP-brädorna för att skynda sig hem och byta om till konserten.

 

12 1ars_bildtext5– Nu blir det blues, säger Lena Haglund.

Lite senare får jag ett sms från Lena. Jag har tidigare frågat om hon kunde minnas ett riktigt bra minne från SUP-brädan. Så här skriver Lena Haglund om en paddlingstur på Runmarö.

”En morgon i september glömde jag av mig för det var så vackert. Jag hamnade nästan i trans och paddlade på. Plötsligt insåg jag att jag inte visste var jag var. Då såg jag Sandhamns fyr och den var VÄLDIGT nära. Jamen, då kan jag ju lika gärna paddla runt hela ön, tänkte jag. Jag är ju redan halvvägs. Och det var min första runda runtom hela ön. Sen dess har det blivit flera.”

 

FAKTA/SUP

SUP har sitt ursprung på Hawaii. Med hjälp av en bräda och en paddel tar man sig över vågorna ståendes. För 10-15 år sedan blev metoden

populär som träningsform. I dag finns olika varianter av SUP, till

exempel SUP-yoga. Paddla kan man göra både sommar och vinter.