Säkerheten vid hamnar och kajer har många brister. Det säger Svenska Livräddningssällskapet som vill se mer säkerhetsutrustning på allmänna platser, framför allt räddningsstegar. Bristen på just stegar höll nyligen på att kosta en man livet, efter att han medvetslös föll i vattnet vid Sollenkroka brygga.
För några veckor sedan befann sig Granholmsbon Pär Ivarsson på rätt plats vid rätt tillfälle. En man höll just på att kliva ur en taxibåt vid Sollenkroka brygga när han av okänd anledning föll i vattnet. Mannen slog i huvudet i fallet och sjönk medvetslös mot botten. Men Pär Ivarsson, som jobbar inom räddningstjänsten liksom med sjösäkerhet, befann sig i närheten och hoppade efter. Med hjälp av båtarna som låg runtomkring lyckades han få upp mannen, vilket troligen räddade livet på honom.
– Men det hade inte gått utan småbåtarna som låg runtomkring. Under dramats gång märkte jag att det inte fanns någon som helst räddningsutrustning i närheten, vare sig frälsarkrans, räddningshake eller räddningsstege, säger Pär Ivarsson som befarar att om något liknande hade hänt vintertid hade det varit betydligt svårare att rädda mannen. Då är det ofta tomt på båtar i hamnen.
Värmdö hamnar kommer nu att komplettera räddningsutrustningen i Sollenkroka.
– Det finns bara en räddningskrans och det är inte tillräckligt bra. Det är Trafikverkets kaj och deras ansvar, men det spelar ingen roll, finns det ingen stege så ska vi se till att den kommer dit, säger hamnchef Jörgen Selfvén.
Dessvärre är situationen liknande även på många andra ställen, enligt Svenska Livräddningssällskapet. Anders Wernesten är säkerhetsexpert på sällskapet och skulle önska att mer gjordes åt säkerhetstänkandet i kustkommunerna:
– Det här är ett stort problem på många platser, även om det har blivit bättre på senare år, säger han.
Framför allt behövs det fler räddningstegar:
– Det största problemet är att man inte har satt upp fasta kajstegar, det ser vi i de flesta båtkommuner. Är man ensam och ramlar i så är det väldigt svårt att komma upp. Kommunerna skyller ofta på att det finns båtar i vattnet som är försedda med stegar, men tyvärr ligger det inte båtar i vattnet för jämnan, så det hjälper inte, säger Anders Wernesten.
Det bör även finnas frälsarkransar, en lös stege liksom en livräddningsstång som kan hakas fast i kläderna på den som ligger i vattnet, alternativt draggas med.
– Konsekvensen blir att om man ramlar i måste man simma en lång sträcka för att komma upp, vilket man kanske inte klarar, säger han.
Enligt Anders Wernesten är hjälpen direkt på plats avgörande om olyckan är framme.
– Räddningstjänsten är andra skedet, det tar för lång tid för dem att komma fram så det måste finnas räddningsutrustning på plats för ett första räddningsskede. Både för den som ligger i vattnet och för folk på land.
Läs även …men ansvarsfrågan är oklar