Örätt tänker om i kristiderna

0
2

Örätt på Svartsö levererar både färdiglagad mat och driver restaurangen Bistro Sågen. När coronapandemin slog till i våras gick verksamheten från att laga 1000 matlådor till noll från den ena veckan till den andra. Men istället för att sitta med armarna i kors och invänta bättre tider kläckte de driftiga ägarna en idé – att starta en webbshop.

Convini är en av Örätts största kunder och när Folkhälsomyndigheten rekommenderade människor att arbeta hemifrån i våras sinade också uppdragen att leverera färdiglagade rätter till arbetsplatserna. Det blev några tuffa månader för de tre kvinnorna som driver företaget då man bland annat var tvungen att korttidspermittera personal. Under sommaren var det full fart i bistron då skärgården svämmade över av turister, men när högsäsongen ebbat ut blev det tyst igen. Eftersom smittan på nytt hade tagit fart låg rekommendationerna om hemarbete kvar, och Örätt, vars grundtanke är att driva verksamheten året om, stod återigen utan sin främsta kund. Men nöden är som bekant kreativitetens urmoder och Cilla Heurlin, Lena Salomonsson och Catarina Zederman fann snabbt en lösning på problemet.

Då kom vi på idén att vi skulle starta en webbshop. Istället för att vänta på att folk skulle komma tillbaka till kontoret, skulle vi kunna nå människor som satt hemma och jobbade och leverera mat direkt till dem, säger företagets vd Cilla Heurlin.

Sagt och gjort. Sedan en tid tillbaka levererar Örätt färdiga matlådor till utlämningsplatser i skärgårdskommunernas knutpunkter på fastlandet: Mölnvik, Nacka, Älta, Täby, Åkerberga och Ljusterö. Dessutom skickas matlådor till Svartsö och öarna runt ikring där Vaxholmsbåten passerar efter att ha lagt till på Svartsö. Kunderna är personer som jobbar hemifrån och vill slippa laga mat, men även barnfamiljer och äldre.

Vi har många kunder som tycker att det är tråkigt att laga mat till sig själva, eller som tycker att det kan vara svårt få till en varierad kost. Därför skapar vi en ny meny varje vecka med rätter av kyckling, kött och fisk samt vegetariska måltider, berättar Cilla.

Bistro Sågen har som vanligt fredagsöppet året runt varje vecka och även i år kommer man att bjuda in till julbord, fast med Folkhälsomyndighetens rekommendationer i åtanke. Istället för att  ha fasta sittningar kommer bistron att ha öppettider så att man kan sprida ut sällskapen på olika tider samt ersätta buffén med sittande silltallrik för att minimera trängsel.