Ökning i svensk fiskproduktion

0
2

Det svenska vattenbruket ökade produktionen av matfisk med 4 procent förra året, jämfört med 2011. Mest ökar röding, men i Stockholm sätter miljökrav stopp för odling av fisk.

 

Enligt Jordbruksverkets statistik ökar svenskt vattenbruk. Norrbotten har flest fiskodlingar, 17 stycken, följt av Jämtland ,16, Gävleborg, 12 och Västra Götaland 11.

Totalt produceras närmare 12 500 ton matfisk. Regnbåge dominerar med 84 procent. Röding, den näst vanliga matfisken med 15 procent, ökade dock i särklass mest, hela 64 procent jämfört med 2011. Enligt länsfiskekonsulent Henrik C Andersson vid länsstyrelsen i Stockholm beror det på statens avelsprogram för röding, vilket har möjliggjort kommersiell odling. Rödingen, en utpräglad kallvattenfisk, går bara att odla i norra Sverige.

– En förklaring till att fiskodlingen ökar är att region Jämtland har satsat resurser och tid på att utveckla vattenbruket, man ser det som en framtidsnäring för glesbygden, säger Henrik C Andersson.

Men att applicera det glesbygdstänket på Stockholms skärgård låter sig inte göras:

– Kruxet är att storskaliga odlingar i öppna kassar skapar en negativ miljöpåverkan på Östersjön, så det får man inte tillstånd för i dag, kommenterar Andersson att fiskodling i Stockholms län i dag går på sparlåga.

Landbaserade odlingar finns det däremot stor potential för att utveckla. Sådana försök görs i dag på Ljusterö, där man utvecklar metoder för att odla gös och abborre.

– Problemet är att det inte finns något avelsprogram för de arterna, och att odla vildfisk är lite gambling, det krävs stammar anpassade för odling, säger Henrik C Andersson.

På Västkusten finns i dag 13 kommersiella musselodlingar på Västkusten och den använda havsarealen ökade med en tredjedel jämfört med 2011. Musslor hjälper till att ta upp näringsämnen ur vattnet och minskar övergödningen i havet. Men musslor som odlas i Östersjön blir för små för att äta, åtminstone med dagens teknik. Försök finns dock inom Statens lantbruksuniversitet, SLU, att odla musslor i Östersjön för att rena havet, ta tillvara musslorna och göra fiskfoder.

– Det är ett koncept som är väldigt tilltalande. Fosfor är en ändlig resurs, och den dag världen når ”peak fosfor” så kommer Östersjön att utgöra en fantastisk resurs eftersom den är så övergödd, och musslorna är ett bra sätt att ta tillvara fosforn på, säger Henrik C Andersson.