Öbor vill rita om skärgårdstrafiken

0
2

I 30 år har Ingmarsöbon Stefan Ljungberg skissat på hur man kan effektivisera trafiken i Stockholms skärgård.
– Ju mer insyn jag fått desto mer inser jag hur illa det är, säger han.
Nu ställer sig Österåkers kommun helt bakom öbornas trafikförslag ”Blomman”. Där går trafiken i ringar och passagerare, gods och sjukvårdare kan åka med ett och samma multifartyg.

Ingmarsöbon Stefan Ljungberg har själv kört skärgårdstrafik, vägverkets färjor, tankbåtar, lastbåtar och varit facklig representant i Sjöbefälsföreningen. Han har länge tyckt att skärgårdstrafiken är dåligt organiserad och att mycket tid och pengar skulle sparas, och miljön skonas, om man ritade om turerna och samkörde transporter.

– Det började med att jag av en slump upptäckte ineffektiviteten i skärgårdstrafiken. Man drar inte nytta av kapaciteten och båtar är dåligt samordnade. Jag satt och skissade för nöjets skull hur det skulle kunna effektiviseras, säger Stefan Ljungberg.

Vad är det som inte fungerar?

– Ett exempel är arbetspendlingen som inte fungerar överallt. Systemet bygger inte på replipunkterna. Trafiken bygger på en baslinje till Stockholm. Det går tvärt emot alla beslut som är tagna, säger Stefan Ljungberg.

Han har studerat styrdokument som Rufs, regional utvecklingsplan för stockholmsregionen, trafikpolitiska programmet och andra skärgårdsutredningar.

– Jag har läst och läst och tittat på fakta och historia. Så som man kör trafiken idag stämmer inte överens med de politiska besluten.

Resultatet av skissandet har växt fram till en blomma med blad som krokar in i varandra. Ringarna möts på flera ställen där man kan byta till nästa båt. Om man dessutom byter ut tonnaget till ett som kan ta både passagerare, gods och sjukvårdare, har man sparat in stora summor pengar och energi, menar Stefan Ljungberg. Och han är inte ensam med sina tankar.

Nu jobbar han tillsammans med Trafikgruppen i Österåker. De har fått fullt stöd för sina utvecklingsidéer, från Österåkers kommun.

– Vi delar Trafikgruppens åsikter helt. Det de lägger fram har till nästan 100 procent förankring i vår förvaltning, säger Österåkers kommunalråd Michaela Fletcher (M).

Samtidigt var Österåkers skärgårdsbor de sista i länet att få helgtrafik året om till sin replipunkt, Åsättra.

Vad säger du om ert eget arbete med trafiken historiskt?

– Med tanke på hur det ser ut har det inte varit tillräckligt, säger Michaela Fletcher.

Men nu uttrycker Stefan Ljungberg och Trafikgruppen att de får ett stort stöd av kommunen i förslaget med ”Blomman”.

Måndagen den 14 november träffade Trafikgruppen, och en tjänsteman från kommunen, skärgårdslandstingsrådet Gustav Hemming (C) och presenterade då idéerna.

– Jag tycker att det är intressant med de nya sträckningarna och med förslaget om nytt tonnage men det här går delvis tvärs emot vad opinionen sa 2013. En del av analysen då var att man inte skulle köra lika mycket båtar till Stockholm utan att man skulle dra mer trafik till replipunkter och kärnöar. Men den processen snetände totalt och fick massiv kritik från skärgårdsorganisationerna själva, till exempel Siko. Jag var själv med och stoppade den upphandlingen. Jag skulle vilja se mer debatt och samråd mellan boende och organisationer i skärgården om det här förslaget, säger han.

Den 19 december träffar trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) Michaela Fletcher och Trafikgruppen i Österåker för att diskutera ”Blomman”.