Nytt hopp om Taubeutställning på Värmdö

0
3

Evert Taubes koppling till skärgården är uppenbar.
Därför har Taubesällskapet i flera år försökt att få till en utställning om nationalskalden här på ostkusten men än så länge har de inte lyckats.
Tack vare en nedlagd utställning i Göteborg har nu deras hopp om att förverkliga drömmen tänts igen.

Det är en typisk aprildag när tidningen möter Jan Landqvist, styrelseledamot i Taubesällskapet, i Gustavsbergs hamn. Hagel blandas med solsken om vartannat. Vi bestämmer oss därför för att ta skydd i ett intilliggande café.

– Jag är en sann Evert Taubebeundrare och har alltid varit det. Den vis- och låtskatt han har berikat vår kultur med är helt enorm, säger han och tar en klunk av det rykande kaffet han har framför sig.

Taubesällskapet har funnits sedan 2004 då de två sällskapen Evert Taubesällskapet och Astri och Evert Taubes vänner slogs ihop. I och med sammanslagningen blev Taubesällskapet, enligt Jan Landqvist, ett av de största litterära sällskapet i Sverige. Men över hela landet finns en mängd sällskap som hedrar Evert Taube på olika sätt.

– Vi är glada så länge alla verkar för samma sak: att vidmakthålla intresset för Evert Taube och hans verk, säger Jan Landqvist.

I flera år har Taubesällskapet verkat för att en utställning om nationalskalden ska bli verklighet någonstans i Stockholms län, bland annat på Värmdö. Något som även Värmdö kommun tidigare varit positiv till.

– Jag har själv suttit som ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Värmdö kommun och under mina år var vi riktigt nära att lyckas. Men gång på gång har de olika projekten runnit ut i sanden, säger Jan Landqvist som betonar att hans intresse i frågan numera är som privatperson och som styrelseledamot i Taubesällskapet.

– Tiden som aktiv politiker har jag lämnat bakom mig.

På senare tid har dock hoppet om en utställning om Evert Taube här på östkusten tänts på nytt. Det efter att nöjesparken Liseberg i Göteborg meddelat att deras utställning ”Evert Taubes Värld” har lagts ned.

– Vi vill försöka få hit utställningen. För oss är det väldigt angeläget att utställningen lever vidare. Just nu ligger den bara magasinerad, säger Jan Landqvist.

Utställningen öppnades 2008 i nöjesparken och innehåller såväl konst av Evert Taube som olika ting som en gång tillhört honom.

– Vi har kommit fram till att utställningen har gjort sitt här på Liseberg. Utställningen hör hemma någon annanstans. Därför har vi lagt ut den till försäljning, säger Thomas Sjöstrand, vice vd på Liseberg.

Taubesällskapet för därför tillsammans med Värmdö kommun just nu en diskussion med Liseberg och Göteborgs stad om att eventuellt ta över utställningen i sin helhet.

– Evert Taube hade många kopplingar till Värmdö och vi ser ett stort värde i att kunna lyfta fram Evert Taubes liv och gärning, säger Christina Svenby (C), vice ordförande i Kultur- och fritidsnämnden i Värmdö kommun.

Men kommunen och Taubesällskapet är inte ensamma om att vilja lägga vantarna på utställningen.

– Sammanlagt finns sju olika intressenter spridda över hela landet, säger Thomas Sjöstrand.

Sista dag att visa intresse för utställningen är nu på söndag.

– Därefter väljer ledningen ut de två till tre anbudsgivare som de tycker är intressantast, säger Sjöstrand.

Taubesällskapet är glada bara utställningen lever vidare någonstans. Men Jan Landqvist tycker det vore synd om utställningen placerades någon annanstans än i Värmdö.

– Taubes koppling till Värmdö är så uppenbar. Sjösala, där hans familj tillbringade mycket tid, ligger här och går man till flera av hans visor nämns platser från Värmdö. Baggensfjärden, Nämndöfjärden, många av öarna i Värmdöskärgården om jag ska nämna några exempel, säger han.

Men sedan länge har det pågått en kamp mellan öst- och västkusten om var Evert Taube verkligen hör hemma. Han föddes 1890 och växte upp på ön Vinga i Göteborgs skärgård men kom till Stockholm som 17-åring och det var också i huvudstaden han levde den största delen av sitt vuxna liv.

– Det enkla svaret är att hela världen är Taubes hem. Han kom till Stockholm för att han ville bli konstnär. Men hans familj stöttade honom inte i hans drömmar vilket tvingade honom ut till sjöss och det är ju mycket tack vare alla resor ut i världen som vi har hans låtskatt att tacka för, säger Jan Landqvist.

Om utställningen verkligen flyttar till Värmdö återstår att se. För att det ska bli möjligt tror Jan Landqvist att det krävs att någon mer än Värmdö kommun kan gå in och medfinansiera det hela. Prislappen på utställningen är satt till mellan fyra och fem miljoner kronor. Det finns heller inte någon självklar plats för var utställningen skulle kunna stå. Då ett Taubemuseum tidigare har varit på tal har platser i såväl Gustavsbergs hamn som  i Stavsnäs föreslagits.

– Om du frågar mig skulle jag föredra Gustavsbergs hamn. Allra helst på Kattholmen. Taubesällskapet tycker att Stavsnäs blir för långt ut. För att den här utställningen ska kunna finansieras krävs det att den är öppen året runt och då är tillgängligheten viktig, säger Jan Landqvist.