Nytt hopp för väntkur vid Årsta havsbad

0
1

Sedan 2013 har planerna på en vänthall vid Årsta havsbad gått i stöpet flera gånger men nu tyder mycket på att en väntkur kan vara på plats redan innan sommaren.

Väntkuren ska byggas på Utö av öns företagarförening så fort bygglovet går igenom. Haninge kommun och Region Stockholm står för finansieringen med hälften vardera.

Så fort vi får bygglovet börjar vi bygga, säger Gunnar Karlsson, Utö företagarförening som fortsätter:

Vi gör kuren som ett elementbygge och transporterar den sen till Årsta.

KM_C224e-20210218122119Trafikverket, huvudman för bryggan, har givit tillfälligt tillstånd under två år för kuren. Därefter kan föreningen ansöka om permanent tillstånd för den hos verket.

Utö Företagarförening driver också Utö Parkerings AB som svarar för de 225 parkeringsplatserna vid bryggan.

Det ska bli 60 p-platser till på kommunens mark, säger Gunnar Karlsson.

Trafikverkets brygga är för hög för mindre båtar vilket Företagarföreningen försökt lösa genom att ankra upp en ponton i anslutning till bryggan.

Den ligger där provisoriskt men det finns ingen landgång från den till Trafikverkets brygga, säger Gunnar Karlsson.

Trafikverket har avvisat pontonen med motiveringen att den är olovligt förankrad, något som inte stämmer enligt Gunnar Karlsson.

Det var en missuppfattning så vi sökte igen. Trafikverket avvisade det också med hänvisning till att pontonen kommer att ligga i vägen för deras brygga, säger Gunnar Karlsson.

Nu ska företagarföreningen, tillsammans med kommunen och regionen, kontakta verket ytterligare en gång för att försöka lösa frågan.

Petri Salonen (C), kommunalråd i Haninge är positiv till företagarföreningens initiativ och ser fram emot att väntkuren snart kommer att på plats.

Det viktiga är att den kommer till stånd nu. Det här blir nog bra nu, säger han.

Att de ursprungliga planerna, på en större uppvärmd vänthall med toalett, ser ut att sluta med en mindre ouppvärmd väntkur beror på flera saker.

Trafikverket är huvudman för bryggan, delar av marken och vattnet ägs av Skärgårdsstiftelsen, andra delar är Haninge kommuns och regionen driver buss- och båttrafik till bryggan. Olika ambitionsnivåer, intressekonflikter, samt oenighet kring ansvars- och kostnadsfrågor mellan parterna har komplicerat ärendet och drivit det i långbänk.

Vi får lära oss hur man samordnar och snackar ihop oss om sådana här saker, säger Petri Salonen.