Nyheter för sjötrafiken i regionens nya budget

0
1

I förra veckan presenterade det rödgröna styret i Region Stockholm bestående av S, C och MP sin budget för nästa år. Bland skärgårdssatsningarna finns stärkt samordning kring replipunkterna och investeringar i egna båtar i sjötrafiken. Man vill även se över möjligheten att samverka med privata rederier.

Det är framförallt vården som står i fokus när det nya minoritetsstyret i Region Stockholm lägger fram sin första budget. Primärvården ska stärkas och får en egen nämnd, och mer pengar läggs på vårdcentralerna, särskilt i socioekonomiskt utsatta områden.

Vad gäller kollektivtrafiken så budgeteras biljettpriserna i SL-trafiken vara oförändrade 2023. Regionen vill också fortsätta satsningen på pendelbåtar med tre nya linjer: Sundbyberg-Gamla stan, Norra Ulvsunda-Hägersten och Ropsten-Täby, samtidigt som linje 83 till Vaxholm och den ännu ej startade 84 till Värmdö blir permanenta.

Några nyheter finns även för skärgårdens del:

Det största är att vi stärker samordningsansvaret kring replipunkterna. Där kommer Region Stockholm nu att ta lead. Ambitionen är att det ska finnas bra trafikinformation och väderskydd men också toaletter i anslutning till replipunkterna, säger Gustav Hemming (C), klimat-, infrastruktur- och skärgårdsregionråd.

Andra satsningar innebär fortsatt finansiellt stöd för bryggrenoveringar, utredning av såväl bokningsbara som anropsstyrda turer i skärgårdstrafiken samt att se över möjligheten till biljettsamverkan med privata rederier.

05 UnknownEftersom det verkar vara nya aktörer på väg in på marknaden, till exempel ett rederi som vill öppna privat pendelbåtstrafik i Österåker, vill vi se om vi kan hitta ett sätt att samverka. Det kan handla om att inrymma resan i SL-kortet eller införa någon typ av respeng så att man kan använda sitt SL-kort för att betala resan. Samtidigt vill vi göra det enkelt att kombinera en resa med SL:s och privata båtar, så att de ska till exempel kunna synas i reseplaneraren.

En långsiktigt viktig fråga för regionen är den om egenägt tonnage i skärgårdstrafiken.

Det ger bättre förutsättningar för att planera och har också bättre ekonomisk effektivitet. Där är vi överens om att avsätta investeringsutrymme för detta, utifrån de behov som beskrivs i sjötrafikutredningen. Den blir klar 2023 och det borde kunna bli nya båtar redan under de följande åren, säger Gustav Hemming.

I förra årets budget lades fem miljoner på att utreda åtgärder för mer jämlik vård, som till exempel skulle kunna resultera i ytterligare en läkarbåt. Hur har det gått?

Det uppdraget har inte landat helt väl i hälso- och sjukvårdsförvaltningen, som återkommit med ganska begränsade förslag till utvidgning av läkarbåtens verkansradie. Det är mycket beklagligt men vi ger inte upp! 

Både S och MP öppnade innan valet för att ge mer pengar till Skärgårdsstiftelsen. Hur ser ni på det?

Vi kommer att förhandla fram ett nytt avtal nästa år och jag ska inte föregå det. Vi behöver först bilda oss en uppfattning om stiftelsens behov och egna planer framåt.

I budgeten planeras för ett underskott på cirka 3,5 miljarder kronor nästa år.

Vi hänvisar till synnerliga skäl för detta, sa finansregionrådet Aida Hadzialic (S) vid budgetpresentationen och angav bland annat det historiskt tuffa läget i ekonomin och höga kostnader för pensionsavsättningar på grund av inflationen som anledningar.

Budgeten kommer att få stöd av Vänsterpartiet och ska klubbas vid regionfullmäktige 6-7 december.

 

Fakta/SKÄRGÅRDSSATSNINGAR I REGIONENS BUDGET 2023

  • Biljettsamverkan med privata rederier
  • Större samordningsansvar för replipunkterna
  • Fortsätta bryggpotten för medfinansiering (2,5 msek, samma som 2022)
  • Utreda anropsstyrd sjötrafik
  • Utreda bokningsbara turer i skärgårdstrafiken under högsäsong
  • Förbereda investeringsutrymme för nytt tonnage