Nya flugan överlistar gäddan

0
4

Kraftigt outnyttjad potential för besöksnäringen i skärgården? Eller en lika kraftig exploatering av fiskevattnen? Vad man än tycker så är utvecklingen av fiskeguideföretagen ett faktum. Vi åkte till Hästholmen för att testa en ny fluga för aktivitetssugna.

 Luften är kylig, havet kallt och ovanför oss hänger dimman tung. Men det hindrar inte fiskeguiden Bo Lundgren från att kasta loss. Han sätter muggar med rykande kaffe i våra händer, ber oss sitta ner, ger gasreglaget en knuff framåt och så är vi iväg. Med fören riktad mot Trälhavet, och en förhoppning om stora fångster.

21 fiske_fiskareFör kylan till trots har säsongen redan börjat för fiskeguideföretaget Catch and Relax, baserade på Hästholmen utanför Vaxholm.

– Så fort isen försvinner börjar säsongen, säger Bo Lundgren medan han delar ut långa spinnspön.

Bo och hans fru Helen Lundgren startade fiskeguideföretaget 2005, efter att hittat en tydlig lucka i utbudet av skärgårdsaktiviteter.

– Jag kommer från databranschen, men hade halkat in i båtbranschen. Då fick jag frågan av en kompis med några kunder från utlandet om att låna min demobåt och ta med dem ut och fiska och äta middag på någon skärgårdskrog. Då insåg jag att det fanns ett hål i marknaden för större fiskebåtar, säger Bo medan han pekar ut några platser på den leopardfärgade sjöbotten där havsöringen brukar hålla till.

Han styr båten närmare land, talar om för gästerna att sikta på de mörka fläckarna och ber dem hålla igen på takten när de vevar in linan.

– Det är bara två grader varmt och havsöringen är lite köldstel, så veva in linan långsamt. 4-5 vevtag och stoppa. 9 gånger av 10 hugger fisken just vid spinnspöstoppet, fortsätter han undervisningen.

Den södervända viken ska ge mesta möjliga värme i vattnet, ekolodet visar rörelse av småfisk och som Bo säger: ”Där det finns liten fisk där finns det stor”.

Båten har sedan den där gången riggats om för fiskeguidning. Här finns gott om plats att röra sig så att alla ombord slipper kasta från samma punkt. Liksom plats för drag och spön och till och med toalett, en inte oviktig detalj för att få alla ombord att känna sig bekväma eftersom det många gånger handlar om affärsmöten.

– Jag har en kund som påstår att han aldrig kan få en sådan kontakt med sina kunder som han får hos oss. Det är ett gott betyg, säger Bo.

Även familjer och kompisgäng vill uppleva friden av att sitta i en båt och meditativt kasta efter havsöring, timme in och timme ut. Enligt många finns en enorm potential i fisketurismen:

– Studier visar att värdet på ett kilo fisk inom fisketurismen är mellan 2 000-4 000 kronor, medan värdet för yrkesfiskaren ligger mellan 25-70 kronor per kilo. Och då släpps den fångade fisken ofta tillbaka igen vid turistfiske, alltså finns värdet kvar i havet, säger Bo.

21 fiske_sponHavsöringen är inte på hugget, kanske beror det på den kalla dimma som plötsligt, utan förvarning i väderleksrapporten, har börjat rulla in och som lägger en grå kall filt över havet. Vi lämnar viken och åker till Hästholmen där Helen tar emot med kaffe och smörgås. Ända sedan starten har hon och Bo varit engagerade i besöksutvecklingen i skärgården, bland annat i Visit Skärgården och Skärgårdsstrategin:

– Att hitta nya målgrupper och förlänga säsongen är en punkt som står på dagordningen i alla grupper och på alla möten. Vi har propagerat stenhårt att fisket är ett tema att använda sig av för att attrahera mer folk till skärgården, göra säsongen längre och skapa jobb inom boende, restaurang och handel, säger hon och tar Mexico som exempel där en rad destinationer har levt upp tack vare fisketurismen. Likadant i Norge, där hela kusten är uppbokad från 1 mars till 31 oktober av fisketurismen.

– Havs- och vattenmyndigheten och Jordbruksverket tog nyligen fram en strategi för utvecklingen av Sverige som fiskedestination, och konstaterade i samband med det att vi har varit urkassa, fortsätter Helen.

I dag samarbetar Helen och Bo med en rad anläggningar i skärgården, på Lidö, Grinda, Furusund, Fejan, Finnhamn och Nässlingen (när de hade öppet). Men även med landbaserade anläggningar som Smådalarö gård, Fredriksborg, Vaxholm hotell, Fågelbrohus och Grand hotel. Tyvärr blir det nämligen allt svårare att förlägga gäster på öarna:

– De senaste tre åren har öppethållandet i skärgården minskat. Anläggningarna har ofta bara öppet när de själva har konferensgäster, vilket gör det svårt för oss att boka in och planera. Det är svårt att sälja ett paket med fiske, mat och boende när vi själva inte kan styra över hälften av tjänsterna, säger Bo.

21 fiske_parHelen, med en bakgrund på marknadsavdelningar inom internationella företag konstaterar:

– Det är otroligt viktigt att skärgårdsföretagen samverkar och pratar med varandra. När vi började gjorde få det, men nu har det börjat bli bättre, säger hon.

En annan förändring som de kan se är att tiden när företagen ”släpper ut” sina kunder eller anställda i skärgården minskar. Vilket dels innebär att de inte hinner åka lika långt ut i skärgården, dels att aktiviteterna påverkas. Max två timmar effektivt fiske är ingen ovanlig bokning för Helen och Bo:

– Vi har fått lov att forma oss efter kunderna, tiden är vår värsta fiende.

Tiden ja. Dimman har lättat och det är hög tid att hoppa i båtarna igen, denna gång för att testa en ny trend, nämligen flugfiske efter gädda från båt. Något som inbitna sportfiskare har ägnat sig åt under flera år, men som nu har spridit sig. Hela 70 procent av de turister som reser till exotiska destinationer för att fiska ägnar sig åt flugfiske:

– Man reser inte i samma utrsträckning för att spinnfiska, konstaterar Niklaus Bauer, entreprenör inom flugfiskebranschen och inbiten flugfiskare som med ett långt, flexibelt spö visar hur man får in den rätta svingen på den tunga linan.

21 fiske_karlarSkillnaden mellan fiske i utlandet och i Sverige är att andra länder har fredade tider på året då man inte får fiska vissa arter. Medan det i Sverige i stället finns fredningsområden. Enligt Bo har just fiskeguideföretagen stor förståelse för naturen:

– Vi måste vara varsamma om fisken så att vi inte råkar ut för samma situation som i andra länder, där fisken kraftigt minskat. Då är det en fördel att fisket går via guider, vi sätter tillbaka fisken, känner till reglerna och håller koll på bestånden, säger han och Helen fyller i:

– Det finns en global attitydförändring för att just sätta tillbaka fisken, det är naturupplevelsen i stället för själva fisken man vill åt, menar de.

Historiskt sett har det funnits en kontrovers mellan fiskevattenägare och fiskeguider, något som förändrats i dag.

– I början hände det någon gång att vi blev bortjagade, men attityden har förändrats och folk har lärt sig att vi faktiskt sätter tillbaka fisken och inte gör någon skada, säger Bo.

Det bekräftas av länsfiskekonsulent Henrik C Andersson, som menar att fiskeguiderna, precis som yrkesfiskarna, har intresse av ett hållbart fiske och av stärkta fiskbestånd:

– Den stora frågan är vem som ska betala för den fiskevård som behövs. I dag har vare sig ena eller andra parten möjlighet att betala kalaset via annat än skattsedeln, säger Henrik som gärna skulle aktualisera frågan.

– Jag förespråkar en regionaliserad förvaltning, en form av fiskevårdsavgift kopplad till det vatten där man fiskar. De vatten där fisketrycket är störst skulle få mest pengar.