Ny organisation ska leda till plattare Skärgårdsstiftelse

0
1

Efter ett halvår med nya vd:n Anna Waxin vid rodret ska Skärgårdsstiftelsen nu åtgärda problemen med långa beslutsvägar och otydlig organisation.

Skärgårdsstiftelsen har under de senaste åren genomgått flera omorganisationer, något som har fått personalen att reagera.

– Det har blivit mer hierarkiskt under mina år i organisationen. Jag upplever att avståndet uppåt har ökat, och att mycket stannar upp i och med alla omorganisationer och byte av folk, säger en av Skärgårdsstiftelsens medarbetare.

Det vittnas om en organisation som genomgått många stökiga omstruktureringar, med otydliga roller och en ökande spricka mellan kansliet och fältpersonalen som följd.

– Jag upplever att kansliet varit motvilliga att släppa kontrollen till de som är ute i fält i många frågor, och det tycker jag är fel. Tvärtom skulle Skärgårdsstiftelsen ha en enorm möjlighet att få ut kvalificerade arbetsuppgifter i skärgården.

Kritiken är inte ny för Anna Waxin, som tillträdde som vd för Skärgårdsstiftelsen efter Lena Nyberg vid årsskiftet.

– Jag har under mina första månader fokuserat på att lyssna in medarbetarnas synpunkter, på fältet såväl som på kansliet, och med detta som bakgrund har vi nu under våren satt en ny organisation som fokuserar på vår kärnverksamhet.

Från den 1:a juni är organisationen återigen justerad. Ett chefsled har plockats bort och nu sitter regioncheferna direkt under vd i staben, i stället för som tidigare under en förvaltningschef.

– Baserat på tidigare arbetserfarenheter vet jag vikten av en platt struktur och verksamheten får ett större fokus i och med den förändring som gjorts, menar Anna Waxin.

Skärgårdsstiftelsen har under de senaste åren viktats mer mot tjänstesektorn i relation till fältsektorn. 2011 var antalet anställda tjänstemän 21 och antalet tillsynsmän 35. Idag är motsvarande siffror 27 tjänstemän mot 33 tillsynsmän. Tar man i beaktande att tillsynsmännen ofta arbetar deltid medan tjänstemännen i regel har heltidstjänster, blir balansskiftet än mer påtagligt.

Vad beror det på?

– Skärgårdsstiftelsens uppdrag är tydligt men har också utvecklats och förändrats sedan starten. Vi har över 3000 fastigheter och lite drygt 1600 avtal vilket är mycket. Det kräver att vi har spetskompetens inom till exempel byggteknik och naturvård för att på bästa sätt stötta vår verksamhet, säger Anna Waxin.

Förhoppningsvis har man nu omorganiserat färdigt för ett tag framöver.

– Det sägs att alla företag behöver ett stålbad vart tionde år men så behöver det inte nödvändigtvis vara tycker jag. Många mår dåligt av det, säger medarbetaren.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here