Ny gäddfabrik anlagd vid Furusundsleden

0
4

Gäddan har det tufft att klara sig i den hårt ansatta Furusundsleden, där dess lekområden förstörts av färjetrafik och erosion. Nu har Sportfiskarna i samarbete med Stockholms stad och markägarna anlagt en våtmark vid Dyviksdal för att hjälpa gäddan på traven.

Tanken är att gäddor redan tidigt i vår ska vandra uppför Dyviksdalsbäcken för att leka. Här har man nu byggt ett dämme och dammvall för att reglera vattnet, samt ett så kallat omlöpe – en fiskväg för att möjliggöra vandring.

– I slutet av mars under vårfloden dämmer vi bäcken för att få ett cirka hektar stort översvämmat gräsmarksområde, berättar Micael Söderman, projektledare på Sportfiskarna.

När gäddan får chansen att leka i den grunda, soluppvärmda våtmarken och gäddynglen får växa till sig här, ökar chanserna för överlevnad till nästa stadium.

– Yngeln i våtmarken kan vara 7-8 centimeter långa redan i maj, jämfört med bara ett par centimeter vid utanförliggande kust. Det är en bra start på livet helt enkelt, säger Micael Söderman.

Ska gäddorna planteras ut sen?

09 grlek2– Nej, det är ett helt naturligt system. Vi gör inget mer än att återskapa den här miljön, sedan simmar antingen ynglen ut till havet själva eller åker med vattnet ut när vi tömmer våtmarken i månadsskiftet maj/juni.

Förutom att vara en optimal plats för gäddan fyller även våtmarken ett syfte för andra djur, till exempel groddjur och fåglar. Dessutom är miljön bra för att motverka övergödning genom sedimentering av fosfor och ombildning av kvävgas genom olika kemiska processer. 

Våtmarken är finansierad genom statens våtmarkssatsning som fördelats genom våtmarks-LONA. Förutom här vid Furusundsleden pågår även en rad liknande satsningar längs stora delar av kusten och på Gotland.

– Vi håller på att bygga gäddfabriker från Sundsvall ända ner till Blekinge i varierande storlekar, säger Micael Söderman.