Endast fjorton år gammal drog Ruben Renhed igång ett projekt för att återskapa lekmiljön för gädda och abborre i viken på Karsholm där han fiskat sedan barnsben. Nu är gäddfabriken invigd och en fiskevårdsförening bildad, och målet är att initiativet ska få ringar på vattnet.
– Förhoppningsvis startar en kedjereaktion av liknande projekt.
Regnet hänger i luften men runt den stora brasan intill vassviken där en handfull personer samlats är det varmt och gott. Vi är på Karsholm i Stavsuddaskärgården, en ö med ett tjugotal fastigheter och ett par hundra fritidsboende som gärna vistas här även under höst och vinter. Idag är det dags för den officiella invigningen av Karsholms gäddfabrik, som förhoppningsvis ska kunna hjälpa hotad rovfisk som gädda och abborre att återetablera sig här.
Det är Ruben Renhed, numera 16 år och fritidsboende på ön, som tagit initiativet till våtmarken.
– Vi la nät i den här viken när vi var små. Jag har varit fiskeintresserad hela livet, men intresserad av fiskevård blev jag först när jag i åttan gjorde praktik på Stockholm stads fiskevård, berättar han.
Det löpte redan ett cirka 400 meter långt dike över ön, som nu har förlängts för att mynna ut i våtmarken där det förser två grunda dammar med sötvatten om våren. Dammarna är förbundna med en kortare kanal, och så en längre kanal ut till havet, där man även grävt ut tre instick åt sidorna för att maximera lekytan på den relativt lilla totalarean. Spanter reglerar vattennivån mellan de två dammarna, som är lite olika djupa för att tillgodose olika fiskarter. Slutligen har stenar lagts ner för att skapa cirkulation och rörelse, och därmed syretillförsel, i vattnet.
Grävarbetet genomfördes med hjälp av lokalt anlitad arbetskraft tidigt i våras och var klart i april. Ruben har redan sett fisk söka sig upp i våtmarken.
– Jag såg en eller två små bebisgäddor i augusti, runt åtta centimeter långa. Samt en massa sarv och mört, och kanske 15 abborrar, alla födda i år. Men nu är det första året, och förhoppningsvis blir det ännu mer aktivitet och lek nästa vår.
Ruben Renhed lyfter fram två personer i synnerhet som har bistått i arbetet.
– Utan Oliver hade det inte blivit något, och utan Göran hade det absolut inte blivit något!
Oliver är Oliver Karlöf, fiskekonsulent på Stockholms stads fiskevård, som tagit fram grundritningen till våtmarken. Han är på plats under invigningen idag och har höga förhoppningar på gäddfabriken.
– Funkar den, och det tror jag att den gör, så kommer den att pytsa ut en massa yngel! Den kan bli väldigt bra som barnkammare till fisk, säger han.
Trots att det finns en hel del vassvikar i skärgården är det inte alla som gäddor väljer att leka i, menar Oliver Karlöf.
– Har man då ett ställe där man sett att gäddor lekt tidigare, då är de ganska viktiga. För på vissa av de här utsjöplatserna försvinner de annars helt och kommer inte tillbaka.
Göran Lagerström, granne med Ruben på Karsholm och med mångårig erfarenhet av skärgårdsprojekt av olika slag, har agerat mentor och framförallt bistått med det administrativa. Totalt har projektet tagit cirka två år och kostat runt 350 000 kronor, vilket finansierats i huvudsak av Världsnaturfonden WWF och Leader Stockholmsbygd. Men Göran har även själv bidragit med en slant, efter att ha tilldelats Skärgårdens hederspris på 20 000 kronor i fjol.
Förutom att ordna finansiering så har man behövt söka både strandskyddsdispens, tillstånd för vattenverksamhet och markupplåtelseavtal från markägarna. Det sistnämnda lyckades man inte med fullt ut, så man fick nöja sig med halva vassviken.
– Administrationen har varit häpnadsväckande krånglig, menar Göran som dock ger en eloge till WWF.
– Det är ju jättekul att få vara med och stötta de här små men viktiga projekten, de goda exemplen. Det engagerar och kanske får fler att inse vad man själv kan göra. Och det är ju alltid roligt med engagerade ungdomar, säger Sara Dreijer, programsamordnare för kust och skärgård på WWF, som också är med under invigningen.
Inte heller Ruben Renhed hoppas att det slutar här, utan ser gärna att fler, i synnerhet unga runt om i skärgården, vill ta efter och skapa våtmarker i lämpliga vassvikar.
– Förhoppningsvis startar nu en kedjereaktion av liknande små projekt.
Nu har Karsholms fiskevårdsförening bildats, där Ruben är ordförande och Göran vice ordförande.
Vad har du lärt dig av allt detta?
– Det mest intressanta har varit att förstå hur allt funkar, när fiskarna leker, varför de leker, hur de leker. Hav är rätt coolt. Det är en annan värld där under, helt annorlunda än land.
Vad vill du ge för råd till någon som vill göra något liknande?
– Att det är dumt att vara rädd och inte prova! Det har funnits många stunder när man tvivlat, men försök att inte ge upp. Har du en bild framför dig så försök förverkliga den. Våga köra på!