Nej till allmän färja på Ornö

0
3

Ornöfärjans samfällighetsförening drar tillbaka sin ansökan till Trafikverket om allmän färja. Det står nu klart efter att en stor majoritet röstat för att behålla dagens lösning på föreningens årsmöte.

Det var ovanligt stor uppslutning när Ornöfärjans samfällighetsförening hade årsstämma på Ornö skolgård i lördags i regn och blåst – cirka 200 deltagare varav 134 medlemmar och 66 inlämnade fullmakter tydde på ett högt intresse för frågan om färjeledens ombildning till allmän väg under Trafikverkets huvudmannaskap.

Omröstningen genomfördes genom uppräckning av gula röstkort. Med tydlig majoritet bifölls förslaget att dra tillbaka ansökan om allmän färja. Det resultatet hade redan framkommit i en enkätundersökning som genomfördes i föreningen i våras, men formaliserades nu i och med årsstämmobeslutet.

Frågeställningen var ganska väl belyst sedan innan, så det blev ingen stor debatt. Det kom ett förslag om att bordlägga frågan, men det avslogs, berättar Anna Paues, ordförande i Ornöfärjans samfällighetsförening.

Det främsta skälet till att majoriteten inte vill ha en allmän färja är att det inte skulle vara möjligt att boka plats ombord på en sådan, menar hon. Att arbetstillfällen skulle försvinna från ön, att överfarten i Trafikverkets regi skulle ta längre tid än med dagens färja, att ingen extrafärja skulle kunna ligga standby vid kaj och att hemmahamnen skulle flytta från Ornö till fastlandet är ytterligare anledningar till att många föredrar den befintliga lösningen med samfälligheten som huvudman.

De som förordar en allmän färja menar däremot att Trafikverket som huvudman skulle garantera kvalitet och kontinuitet, säger Anna Paues.

Nu kommer samfällighetsföreningen formellt att återkalla ansökan, men processen skulle ändå kunna fortsätta eftersom Trafikverket konstaterat att leden uppfyller kraven på att omvandlas till allmän. Tidigare har Haninge kommun uttryckt sig positiv i sitt remissvar, och fyra fastighetsägare på ön lämnade i april i år in en egen ansökan till Trafikverket om allmän färja.

Rent principiellt kan Trafikverket gå vidare med detta. Det blir intressant att följa hur de gör med tanke på att majoriteten av samfälligheten nu aktivt säger nej, säger Anna Paues.

På årsstämman valdes även nuvarande ordinarie ledamöter i styrelsen om med stor majoritet, trots att valberedningen lämnat in ett annat förslag. Även två nya suppleanter valdes.

En av de ursprungliga anledningarna till att man valde att ansöka om att ombilda färjeleden var att det tidigare varit svårt att hitta kandidater till föreningens styrelse, något som på sikt skulle kunna äventyra färjedriften.

Det är inte som vilken förening som helst, det är mycket jobb och stort ansvar att vara huvudman för en färjelinje. Efter att man beslutat att ge ledamöterna en viss ekonomisk ersättning är detta inget större problem längre. Det är ingen garanti att det alltid kommer att vara så, men just nu är jag väldigt nöjd med sammansättningen av styrelsen där vi har de kompetenser som behövs samt att vi har stort förtroende för varandra, säger Anna Paues.