Nämdöbor kräver delaktighet i bildandet av nationalparken

0
3

Processen att bilda en nationalpark i Nämdöskärgården fortskrider. Dock upplever boende i området att man inte involverats tillräckligt i arbetet. Nu formar de en grupp som ska bli en tydligare samarbetspart för myndigheterna framöver.

– Man behöver göra om och göra rätt, säger Ann Aldeheim, koordinator för Nämdö Green Archipelago.

Planerna på en nationalpark i Nämdöskärgården har varit en långdragen historia under många år, men sedan 2020 arbetar Naturvårdsverket, länsstyrelsen, Havs- och vattenmyndigheten och Värmdö kommun på allvar med frågan.

Men boende i Nämdöskärgården har inte upplevt sig delaktiga i processen, och har bland annat lyft farhågor kring vad ett eventuellt ökat besökstryck i området skulle innebära.

Den 4 juli hölls därför ett dialogmöte i Nämdö hembygdsgård med syfte att lyssna in åsikter från öborna och hitta former för samarbete kring nationalparksbildningen framåt. Med på mötet var ett tjugotal öbor och två representanter från Nämdö Green Archipelago (NGA), som parallellt arbetar för att skapa ett biosfärområde i Nämdöskärgården. Från nationalparksprojektet deltog personer från länsstyrelsen samt Värmdö kommun.

Jag uppfattade det som väldigt positivt att de kom ut och var redo att lyssna. Det har funnits en del frustration kring att man inte känt sig delaktig från Nämdöbornas håll, säger Ann Aldeheim, koordinator för NGA som deltog på mötet. Hon fortsätter:

Det finns såklart en massa frågetecken. En nationalpark kan säkert föra med sig många positiva saker, men det finns rädslor och farhågor också. NGA har inte direkt tagit ställning för eller emot, utan vi vill framför allt vara med i dialogen och göra våra röster hörda. Det handlar om det vi jobbar och brinner för, att man ska kunna leva och verka och bo i den här delen av skärgården också.

Under mötet framfördes önskemål att bildandeprojektet nu pausas för att ge öborna chansen att formera sig, en fråga som länsstyrelsen ska ta med sig till Naturvårdsverket.

Det känns som att processen måste få börja om, eftersom den inte har känts så inkluderande. Men då måste vi ge bildandegruppen en chans att göra om och göra rätt, säger Ann Aldeheim.

Nämdöborna ska på sitt håll sätta ihop en grupp bestående av folk med olika kompetenser som kan vara involverade i den fortsatta processen och utgöra en tydligare kontakt mot myndigheterna.

Nästa konkreta steg är en workshop i slutet av augusti i regi av länsstyrelsen, där friluftslivet och framtagandet av föreskrifter och skötselplan för nationalparken står i fokus.

Där ska den här gruppen vara representerade. Nu har vi förväntningar på att den här dialogen ska fortsätta att fungera, säger Ann Aldeheim.

Fakta/Nationalpark i Nämdöskärgården

• Arbetet startade 2020 och drivs av Naturvårdsverket, Länsstyrelsen i Stockholms län, Havs- och vattenmyndigheten och Värmdö kommun.

• Det föreslagna området omfattar Bullerö, Långviksskär, Biskopsö och Långskärs naturreservat.    

• Planerad invigning för nationalparken är 2025.

Källa: Länsstyrelsen

Fakta/Nämdö Green Archipelago

• Nämdö Green Archipelago är en ideell förening, verksam på Nämdö och i Nämdöskärgården. 

• Föreningen bildades år 2020 för att samordna alla goda idéer till ett hållbart lokalsamhälle i Nämdöskärgården efter Agenda 2030 och de globala målen för en hållbar utveckling. 

• Hållbarhetsarbetet sker med hjälp av en förstudie för att undersöka möjligheterna för att bilda Nämdöskärgårdens Biosfärområde. Förstudien finansieras av Världsnaturfonden (WWF).

Källa: www.namdogreenarchipelago.se